Sud sljedeće sedmice razmatra zahtjev za suđenje Izraelu

Izraelski list Haaretz objavio je da sigurnosni establišment i javno tužilaštvo u Izraelu strahuju da će Međunarodni sud pravde potvrditi izraelske zločine genocida u Gazi.

Izraelski list Haaretz navodi da sigurnosni establišment i javno tužilaštvo u Izraelu strahuju da će Međunarodni sud pravde potvrditi izraelske zločine genocida u Gazi (Reuters)

Južnoafrička Republika objavila je da je Međunarodni sud pravde odredio 11. januar kao datum održavanja prve sjednice na kojoj će se razmatrati zahtjev za suđenje Izraelu pod optužbom da je počinio genocid u ratu u Gazi.

Portparol južnoafričkog Ministarstva za međunarodne odnose, Clayson Monyella, rekao je u blog postu na platformi X da će sjednica u sjedištu suda u holandskom gradu Den Haagu početi na ovaj datum i da će se nastaviti sutradan.

Portparol je istakao da njegova zemlja nastavlja sa pripremama u tom pogledu.

To se događa nekoliko dana nakon što je Južna Afrika podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde za podnošenje tužbe protiv Izraela za počinjeni genocid nad Palestincima u Gazi.

Južna Afrika u petak je zatražila od suda da izda hitan proglas kojim se Izrael proglašava krivim za kršenje obaveza iz Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

S druge strane, glasnogovornik izraelske vlade rekao je u utorak, da će se Izrael pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde kako bi pobio optužbe Južne Afrike.

Zabrinutost u Izraelu

Portparol je optužbu za počinjenje genocida opisao smiješnom, nastavivši: “Uvjeravamo lidere Južne Afrike da će vam historija suditi bez milosti.”

S druge strane, izraelski list Haaretz prenio je u nedjelju navečer da sigurnosni establišment i javno tužilaštvo u Izraelu strahuju da će Međunarodni sud pravde potvrditi izraelske zločine genocida u Gazi.

Jedan od viših pravnih stručnjaka koji se bavi ovim slučajem upozorio je čelnike vojske na rizik da Međunarodni sud pravde izda naredbu o prekidu vatre.

Od operacije Potop Al-Aksa 7. oktobra, izraelska vojska vodi razarajući rat u Pojasu Gaze, ostavivši za sobom više od 22.000 ubijenih i 57.000 ranjenih, većinom žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu.

Izvor: Agencije