Novinar Al Jazeere Samir Sassi uhapšen u Tunisu

Direktor ureda Al Jazeere Lotfi Hajji navodi kako je tim advokata radio gotovo 12 sati nakon Sassijevog hapšenja kako bi pokušali utvrditi gdje je odveden.

Samira Sassija, novinara Al Jazeere u Tunisu, uhapsila je policija u srijedu navečer [ustupila porodica Sassi]

Novinara Al Jazeere Samira Sassija uhapsili su pripadnici “antiterorističke” jedinice lokalne policije u njegovom domu u Tunisu.

Kako govori njegova supruga, odred policajaca upao je u njihov dom u srijedu navečer, pregledavajući porodičnu imovinu i oduzimajući mobilne telefone svakom članu porodice, kao i Sassijev prenosni računar, te primjerke romana koje je napisao i objavio u Tunisu.

Direktor ureda Al Jazeere Lotfi Hajji navodi kako je tim advokata radio gotovo 12 sati nakon Sassijevog hapšenja kako bi pokušali utvrditi gdje je odveden.

Tajanstveni pritvor, zabrinuta porodica

“Išli su od jedne do druge policijske stanice, od jednog suda do drugog, dok na kraju nisu uspjeli saznati da je on odveden u antiterorističku jedinicu u Ariani”, rekao je Hajji. Ariana je pokrajina sjeverno od glavnog grada Tunisa.

Do sada, dodao je Hajji, Vlada nije dala nikakve informacije o tome za što bi Sassi mogao biti optužen i ne očekuje se kako će doći do takve objave prije nego što prođe 48 sati od njegovog hapšenja.

Tunis provodi automatski period od 48 sati tokom kojeg pritvorena osoba ne može pristupiti advokatu ako je uhapšena pod optužbama “povezanim s terorizmom”.

Sassijeva žena i djeca još su potreseni ovim iskustvom i jako su zabrinuti za njega, rekao je Hajji. Iako je Sassi općenito dobrog zdravlja, teško je pogoditi u kakvim se uvjetima nalazi i kakav će to utjecaj imati na njega fizički, rekao je.

Sassijevo najmlađe dijete, Moayed el-Hak, ima šest godina i živi sa hroničnim zdravstvenim problemima. Njegov brat Mortadha ima 19 godina, sestra Tuqa 16, a brat Mohamed 13 godina.

Ugušene slobode

Sloboda medija dramatično je ograničena u Tunisu, ne samo nakon uvođenja Dekreta 54 u septembru 2022. godine. Iako je zakon navodno usmjeren na širenje lažnih informacija na internetu, korišten je za ciljanje novinara i internetskih aktivista, s najmanje 20 novinara, kritičara i aktivista koji su uhapšeni do sada po njegovim odredbama, saopćio je Human Rights Watch (HRW).

Al Jazeerino dopisništvo zatvorila je Vlada predsjednika Kaisa Saieda u julu 2021. kada je Saied bio uključen u otimačinu vlasti na kraju koje je dekretom upravljao zemljom i narušio sve njene institucije. Novinari Al Jazeere i dalje su akreditirani u Tunisu i nastavljaju svoj posao.

Tunis se nalazi pod sve većim međunarodnim pritiskom nakon rasistički nabijenih napada na migrante bez dokumenata koji putuju iz cijele Afrike kako bi ušli u državu, kao i njegovih sve autoritarnijih odgovora na većinu oblika kritike. Trenutno su mnogi pripadnici opozicije, uključujući Racheda Ghannouchija, vođu samozvanih Muslimanskih demokrata Ennahda, u zatvoru.

Uhapšeni novinari

Nedavno je policija uhapsila tri novinara – to su Khalifa Guesmija (Mosaique FM-a), Chadha Hadj Mbarek, te poznati radijski novinar Zied el-Heni koji je optužen da je u svojoj emisiji vrijeđao tuniskog ministra trgovine Kalthouma Ben Rejeba.

Nacionalni sindikat novinara Tunisa održao je sastanak na kojem se razgovaralo o tome kako pomoći Guesmiju, Mbareku i el-Heniju 3. januara, nekoliko sati prije nego što je napadnut Sassijev dom.

Odgovarajući na trenutni val hapšenja, direktor HRW-a za Tunis Salsabil Chellali rekao je za Al Jazeeru: “Hapšenje ovih novinara je zlokoban početak 2024. godine.”

“Još uvijek saznajemo detalje Sassijeva hapšenja, ali je jasno da ove godine prijetnje slobodnim medijima i novinarima prerastaju u akciju.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada