NATO će saveznicima osigurati 1.000 projektila za Patriot

Ova investicija pokazuje snagu transatlanske odbrambene saradnje i posvećenost NATO-a da pruži sigurnost svojim narodima, rekao je generalni sekretar NATO-a

Ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara dodijeljen je COMLOG-u, zajedničkom poduhvatu američke kompanije Raytheon i njemačkoj kompaniji MBDA (EPA)

Agencija NATO za nabavku i podršku podržat će koaliciju saveznika, uključujući Njemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem Patriot kako bi pojačale protuzračnu odbranu dok traje rat Rusije protiv Ukrajine.

Ugovor će proširiti evropsku proizvodnju projektila za Patriot, pojačavajući nabavku i osiguravajući zalihe za saveznike, navodi se na web stranici NATO-a, prenosi Tanjug.

“Pozdravljam pravovremenu najavu saveznika da ulože u 1.000 novih projektila za Patriot, kako bi se poboljšala sigurnost Alijanse. Ova investicija pokazuje snagu transatlanske odbrambene saradnje i posvećenost NATO-a da pruži sigurnost svojim narodima”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara

“Ruski napadi raketama i dronovima na ukrajinske civile, gradove i sela, pokazuju koliko je važna moderna zračna odbrana. Pojačavanje proizvodnje municije je ključ za ukrajinsku sigurnost, ali i našu”, dodao je.

Ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara dodijeljen je COMLOG-u, zajedničkom poduhvatu američke kompanije Raytheon i njemačkoj kompaniji MBDA.

Na web stranici je navedeno da će velika narudžba dovesti do izgradnje proizvodnog pogona Patriot projektila u Njemačkoj.

Patriot je sistem navođenih raketa zemlja-zrak koji je prvi put postavljen 1980-ih i može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete kraćeg dometa. Popularno je oružje Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u ratnim i rizičnim područjima svijeta kao štit od nadolazećih projektila.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada