Monitor za ljudska prava: Izraelski oficir priznao otmicu bebe iz njene kuće u Pojasu Gaze

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava je ukazao na ozbiljnost slučaja ‘izraelskog oficira koji je oteo palestinsku bebu iz njene kuće u Pojasu Gaze, čiji članovi porodice su ubijeni u izraelskoj raciji’.

Izraelska vojska je tokom agresije na Gazu mučila prijevremeno rođene bebe lišavajući ih inkubatora (Anadolija)

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava utvrdio je da je izraelska vojska uhapsila približno 200 djece i žena u Pojasu Gaze, od preko 3.000 zabilježenih slučajeva hapšenja.

Monitor, sa sjedištem u Ženevi, saopćio je da nema „nikakve službene informacije o lokacijama na kojima se drže, niti o uslovima i optužbama protiv njih“.

Istakao je da ne postoji tačna statistika o broju uhapšenih u Gazi do danas, i to zbog slučajeva proizvoljnih hapšenja i nestanaka, koje izraelska vojska čini u Pojasu, kao i zbog poteškoća u prijemu izvještaja uzrokovanih raštrkanošću porodica i gotovo potpunim prekidom komunikacija i interneta.

Strah da nije jedini slučaj

Sektor PLO-a za pitanja zatvorenika i Palestinski klub zatvorenika saopćili su u četvrtak da su „izraelske vlasti uhapsile 51 Palestinku iz Pojasa Gaze i odvele ih u zatvor Damoun na sjeveru Izraela“.

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava je ukazao na ozbiljnost slučaja „izraelskog oficira koji je oteo palestinsku bebu iz njene kuće u Pojasu Gaze, čiji članovi porodice su ubijeni u izraelskoj raciji“.

Monitor je izrazio „strah i duboku zabrinutost da ovaj slučaj s bebom nije jedini“, osvrćući se na to da svjedočenja do kojih je došao ukazuju na „pritvaranje i transfer palestinske djece bez ikakvih informacija o njihovoj sudbini“.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da „prisili Izrael da preda bebu čiju otmicu je izraelski oficir priznao, a za koju se još uvijek ne zna gdje se nalazi, zatim da otkrije sve slučajeve otmice palestinske djece i odmah ih preda njihovim porodicama“.

Vojska protiv iskaza vojnika

Izraelska vojska je u utorak dala informacije o otmici palestinske bebe iz kuće u Pojasu Gaze, koje su u suprotnosti sa iskazom jednog od njenih vojnika. „Nakon provjeravanja tačnosti navoda, tvrdimo da nijedna palestinska beba nije odvedena iz Pojasa Gaze u Izrael“, riječi su vojske.

U nedjelju je vojnik Shahar Mendelson otkrio slučaj otmice u razgovoru za Vojni radio, prenoseći riječi svog prijatelja, oficira u Brigadi Givati, Harela Itacha, koji je ubijen u borbama na sjeveru Pojasu Gaze 22. novembra.

Mendelson je rekao: „Itach je razgovarao sa prijateljem tokom svoje službe u Gazi i rekao mu je da je u jednoj od kuća čuo bebin plač i odlučio da je odvede u Izrael.“ Nije rekao lokaciju kuće u kojoj je pronašao bebu. Na pitanje da li je bebina porodica ubijena u izraelskom bombardovanju i da li je istina da niko nije bio u njenoj blizini, vojnik je odgovorio: „To je tačno.“

Izraelski novinski sajt Ynet prenio je riječi jednog prijatelja oficira, koje je izrekao na njegovoj sahrani: „Harel mi je rekao da je čuo plač jedne bebe u Gazi i pobrinuo se da je prebaci u bolnicu u Izrael na liječenje“, ali nije naveo ime bolnice.

Izvor: Agencije