Kirby: Bez pomoći za Ukrajinu ako Kongres ne odobri novi paket

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a izjavio je da je State Department ostao bez novca za pomoć Ukrajini.

Američki State Department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpio preostala sredstva koja su bila određena (Reuters)

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby izjavio je da su Sjedinjene Američke Države ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da “ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo”, ukoliko Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, piše Kyiv Independent a prenosi Tanjug.

Američki State Department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpio preostala sredstva koja su bila određena. Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokrali su republikanci u Senatu, ranije u decembru, jer nije sadržao striktne mjere o američkim granicama i migracionoj politici.

Vrijeme curi

Kirby je rekao da će zbog kašnjenja između potpisivanja paketa finansiranja i njihove stvarne isporuke, Ukrajina i dalje primati stavke dodjeljene 27. decembra “narednih dana i sedmica”. Nakon toga, Kirby nije siguran da se išta može uraditi bez odluke Kongresa.

Nezavisna američka senatorica Kyrsten Sinema rekla je u srijedu da je Senat “blizu” dogovora o pograničnim sigurnosnim mjerama, koji bi otvorio put za odobravanje pomoći Ukrajini. Međutim, pojedini republikanski zastupnici rekli su da sumnjaju da će nacrt proći u Predstavničkom domu i Senatu.

Kijev se pribojava da će ostati bez zapadne pomoći, na prvom mjestu SAD-a, što bi oslabilo štanse Ukrajine u ratu protiv Rusije, koji sljedećeg mjeseca ulazi u treću godinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada