Izraelski kolumnista: Atentat na Al-Arourija neće promijeniti stvarnost

Nahum Barnea vjeruje da će Hezbollah na izraelski atentat odgovoriti prije ili kasnije i da će njegov odgovor biti veći od odgovora Hamasa.

Izraelski novinar vjeruje da će ubistvo Al-Arourija naštetiti pregovorima o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela (Al Jazeera)

Nahum Barnea, kolumnista izraelskih novina Yediot Ahronot, pozabavio se pitanjem mogućih posljedica koje će atentat na Saliha al-Arourija i Samira Fandija i Azama al-Akru, dvojicu komandanata u Brigadama Al-Qassam, imati na Islamski pokret otpora Hamas i na Izrael. Izraelski kolumnista smatra da to može naštetiti pregovorima o razmjeni zarobljenika između dvije strane.

Barnea kaže da će atentat u južnom predgrađu Bejruta kratkoročno naštetiti aktivnostima Hamasovog ogranka u Libanu, ali neće promijeniti stvarnost. ”Hamas je organizacija koja je veća od bilo kojeg od svojih potencijalnih mučenika, uključujući i Yahyu Sinwara”, kako je rekao.

Razlozi za atentat

Izraelski kolumnista u svom članku pod naslovom “Uklanjanje Al-Arourija je kocka” navodi da relevantne vlasti u Izraelu imaju niz razloga za ovaj atentat, ali da se ciljani atentati “ne mjere samo udarcem koji neprijatelj prima”. Stoga se pita: ”Šta bi ovakav potez mogao donijeti?”

Odgovara da od svih mogućih Hamasovih reakcija najviše zabrinjava pitanje izraelskih zarobljenika koje drži taj pokret, napominjući da će to najvjerovatnije dovesti do opstruiranja, a možda uništenja procesa pregovora za njihovo oslobađanje.

Istina je da su šanse za postizanje dogovora bile male i prije atentata, ali ako se uzmu u obzir životi zarobljenika, svako kašnjenje bi moglo biti kritično i svaki atentat bi mogao dovesti do uzvraćanja atentatom. Nije ugodno priznati, ”ali odluka o atentatu bila je kockanje sa životima zarobljenika. Vrijeme će pokazati je li je ova opklada bila opravdana ili ne”.

Hezbollah će odgovoriti prije ili kasnije

Barnea također vjeruje da će Hezbollah odgovoriti prije ili kasnije i da će njegov odgovor biti veći od odgovora Hamasa, jer bi mogao prekršiti pravila igre koja su trenutno dogovorena u razmjeni vatre na sjeveru i riskirati sveopći rat. Također, može napadati izraelske turiste ili jevrejske centre izvan Izraela; može dozvoliti palestinskim elementima u Libanu da uzvrate preko granice, ili može strpljivo čekati dok ne dođe odgovarajuće vrijeme za odgovor.

Što se tiče pregovora koje su Amerikanci i Francuzi sedmicama vodili u Libanu i koje je Izrael ohrabrivao, izraelski kolumnista tvrdi da ubistvo Al-Arourija ne ide tome u prilog. Kaže kako je postojala nada da će se diplomatskim putem postići dogovor koji bi spriječio rat i omogućio stanovništvu da se vrati svojim domovima. Očekivalo se da će posjeta američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena regiji krajem sedmice poboljšati komunikaciju. Međutim, Blinken je, nakon atentata, otkazao svoju posjetu.

Na kraju svog članka Barnea je zaključio da je jedno sigurno: ubistvo Al-Arourija i njegovih pomoćnika kratkoročno će naštetiti aktivnostima Hamasovog ogranka u Bejrutu, ali neće promijeniti stvarnost. Hamas je organizacija koja je veća od bilo kojeg od svojih potencijalnih mučenika, uključujući i Sinwara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada