Imam iz New Jerseya ubijen iz vatrenog oružja ispred džamije

Imama džamije u Newarku, u New Jerseyju, ubio je nepoznati napadač koji je i dalje u bijegu.

Imam Sharif je prije zore pronađen s višestrukim ranama od vatrenog oružja ispred džamije, Masjid-Muhammad-Newark (Reuters)

Imama džamije u Newarku, u državi New Jersey, ubio je nepoznati napadač koji je i dalje u bijegu.

Vlasti su na konferenciji za novinare rekle kako vjeruju da ubistvo imama Hassana Sharifa nije motivirano terorizmom ili pristranošću, prenosi Fena.

Imam Sharif je prije zore pronađen s višestrukim ranama od vatrenog oružja ispred svoje džamije, Masjid-Muhammad-Newark. Prevezen je u bolnicu gdje je kasnije podlegao povredama.

“Dosad prikupljeni dokazi ne upućuju na to da je riječ o činu motiviranom pristranošću ili činu domaćeg terorizma”, rekao je novinarima pravobranilac New Jerseya Matthew Platkin.

Porast pristrasnosti

Dodao je da istražitelji inače “ne bi izlazili u javnost s ovom vrstom informacija tako rano u procesu”, ali da ih je porast pristranosti prema muslimanskoj zajednici natjerala da otkriju svoja prva saznanja.

“Znam da u svjetlu globalnih događaja i porasta pristranosti usmjerene prema mnogim zajednicama s kojima se susrećemo širom naše države, a posebno muslimanske zajednice, trenutno ima mnogo onih u New Jerseyu koji osjećaju strah ili tjeskobu zbog vijesti o ovom ubistvu”, rekao je.

Guverner Phil Murphy objavio je poruku u kojoj je zamolio sve koji imaju informacije da se jave.

“Želim uvjeriti muslimansku zajednicu i ljude svih vjera da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svi stanovnici budu sigurni, posebno u ili u blizini naših bogomolja”, rekao je.

Izvor: Agencije