Ekstremna hladnoća ostavila hiljade bez struje u nordijskim zemljama

Niske temperature poremetile su saobraćaj u cijelom nordijskom regionu.

Snježne padavine u Randersu, Danska, snimljene 3. januara 2024. (Reuters)

Ekstremno niske temperature praćene olujnim vjetrom i snijegom izazvale su u četvrtak pustoš širom nordijske regije, ostavljajući hiljade ljudi bez struje, dok su drugi satima bili na hladnoći zaglavljeni u svojim automobilima duž zakrčenih autoputeva, piše Anadolija.

Niske temperature poremetile su saobraćaj u cijeloj nordijskoj regiji zbog izvještaja o saobraćajnom haosu nakon zatvaranja dionica autoputeva i glavnih puteva.

Prijavljeni su i problemi sa željezničkim uslugama.

Bez struje brojna domaćinstva

Bez struje je ostalo oko 4.000 domova u arktičkoj Švedskoj gdje su temperature pale na minus 38 stepeni Celzijusa, navodi švedski javni radio.

U južnom dijelu zemlje vozači su zaglavljeni u automobilima ili evakuisani u obližnji sportski kompleks gdje su proveli noć.

U Danskoj je policija pozvala vozače da izbjegavaju nepotrebna putovanja jer su vjetar i snijeg zahvatili sjeverne i zapadne dijelove zemlje.

U finskoj Laponiji, opština Enontekio, koja se nalazi blizu granice sa Norveškom i Švedskom, u četvrtak je zabilježila najnižu temperaturu u zemlji ove zime od minus 42,5 stepeni Celzijusa.

Kancelar Olaf Scholz posjetio je u četvrtak istočni gradu Sangerhausen (Reuters)

U Danskoj je trajekt koji je plovio između glavnih gradova Norveške i Danske konačno pristao u Kopenhagenu u četvrtak nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu u praznom hodu.

U Njemačkoj, u srednjoj Evropi, također je nastavljena jaka kiša u regijama u kojima su u posljednje dvije sedmice bile stalne poplave.

Kancelar Olaf Scholz posjetio je u četvrtak istočni gradu Sangerhausen kako bi pregledao nasip i postrojenje za punjenje vreća s pijeskom.

Izvor: Agencije