Duga historija izraelskih pokušaja atentata u Libanu

Izrael već decnijama cilja palestinske vođe u Libanu.

U napadu dronom na južnu bejrutsku četvrt Dahiyeh ove sedmice ubijeno je nekoliko čelnika Hamasa (Getty)

U napadu dronom na južnu bejrutsku četvrt Dahiyeh ove sedmice ubijeno je nekoliko čelnika Hamasa, uključujući Saleha al-Arourija, zamjenika čelnika političkog krila grupe i osnivača vojnog krila brigada Qassam. Ovaj potez predstavlja veliku regionalnu eskalaciju u izraelskom ratu protiv Gaze, u kojem je dosad ubijeno više od 22.000 ljudi. Ali ovo nije bio prvi put da je Izrael izvršio atentat unutar Libana.

Al-Arouri je živio u egzilu u Libanu od 2015. godine. Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistva, ali se smatra vrlo vjerovatnim da je Tel Aviv naručio atentat.

Izrael je decenijama ciljao na palestinske vođe u Libanu, uporištu saveznika Hamasa, Hezbollaha. Međutim, al-Arourijeva smrt dolazi nakon 18-godišnje pauze u dugom popisu pokušaja i uspješnih političkih ubistava.

Ovdje su neki od ključnih slučajeva.

1972. – Posljedice ubistava na aerodromu Lod

Jedna od prvih izraelskih meta u Libanu bio je Ghassan Kanafani, istaknuti palestinski pisac i pjesnik koji je ubijen 8. jula 1972. u Bejrutu zajedno sa svojom 17-godišnjom nećakinjom. Granata je bila spojena na bravu njegovog automobila. Kada je upalio automobil, zapalila se plastična bomba koja je bila postavljena iza branika automobila.

Kanafani je bio glasnogovornik Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP). Njegovo ubistvo uslijedilo je nakon masovne pucnjave na aerodromu Lod (sada Međunarodnog aerodroma Ben Gurion) 30. maja 1972, u kojoj je ubijeno 26 ljudi, a deseci drugih su povrijeđeni. Tri pripadnika japanske Crvene armije bila su angažirana da izvedu pucnjavu jer je aerodrom već bio u stanju pripravnosti zbog mogućih napada Palestinaca. Izrael je rekao da je Kanafanijevo ubistvo odgovor na ovaj napad, ali se smatra da je atentat već planiran puno prije toga.

Bassam Abu Sharif, koji je postao glasnogovornik PFLP-a nakon Kanafanijevog ubistva, također je bio meta paketa bombe u Bejrutu 25. jula 1972. Abu Sharif je preživio pokušaj, ali je pretrpio teške ozljede – djelomično je izgubio vid i sluh, kao i četiri prsta.

1973. – Odgovor na otmice u Minhenu

Petog septembra 1972. pripadnici Crnog septembra, frakcije Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), oteli su 11 izraelskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Minhenu. Taoci su na kraju ubijeni u neuspješnom pokušaju spašavanja zapadnonjemačkih vlasti.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo kampanju ubistava pod nazivom Operacija proljeće mladosti, kako bi ciljao na nalogodavce otmice. Putujući brodom iz Haife u operaciju koja će trajati od 10. do 11. aprila 1973, izraelske specijalne snage iskrcale su se na plažu u Bejrutu sa svojim zapovjednikom, budućim premijerom Ehudom Barakom, prerušenim u ženu.

Upali su u visoku zgradu i privatne domove dužnosnika PLO-a u Bejrutu i Sidonu koje su prethodno držali pod nadzorom, otvarajući vrata eksplozivom i pucajući iz vatrenog oružja sve dok njihove mete nisu bile mrtve. Tri visoka dužnosnika PLO-a su ubijena: Muhammad Youssef al-Najjar, zamjenik čelnika PLO-a Yassera Arafata; glasnogovornik Kamal Nasser; i Kamal Adwan, vojni vođa Zapadne obale.

1973. – 2001. – Duga zavjera da se ubije Yasser Arafat

Prvog oktobra 1973. Izrael je pokušao ubiti Arafata, kao i članove PLO-a Khalila al-Wazira, Faruqa al-Qaddumija, Hanija al-Hassana i Wadija Haddada tokom sastanka u Bejrutu. Međutim, bombe bačene na zgradu u kojoj su se sastajali nisu eksplodirale.

Planovi za ubistvo Arafata trajale su godinama. Izraelska obavještajna služba iscrtala je nekoliko planova za obaranje komercijalnih aviona u kojima je mogao biti Arafat, ali zabrinutost oko mogućih političkih posljedica ubijanja civila u tom pokušaju spriječila je te napore.

Nekoliko pokušaja da se eliminira Arafat pokrenuto je između juna i augusta 1982. Salt Fish, izraelska operativna grupa stvorena samo za tu svrhu, pokrenula je nekoliko bombaških napada na moguće lokacije Arafata, ali nijedan nije uspio u njegovom ubijanju.

Godine 2001. izraelski premijer Ariel Sharon, koji je Arafata smatrao “ubicom Jevreja”, navodno je konačno odlučio prestati s pokušajem atentata na njega.

1979. – Još jedan odgovor na otmice u Minhenu

Dana 22. januara 1979. agenti Mossada izvršili su razrađenu zavjeru da ubiju Ali Hassana Salameha, 37, najvišeg člana PLO-a za kojeg se vjeruje da je bio arhitekt otmica u Minhenu. Špijuni su se sedmicama prije upisali u njegovu teretanu kako bi se sprijateljili s njim, a britansko-izraelski agent unajmio je stan u blizini Salamehove kuće kako bi pratio njegovo kretanje. Salameh je ubijen kada je njegov automobil prošao pored miniranog Volkswagena koji je daljinski detoniran.

1988. – Pokušaj ubistva Ahmada Jibrila

Devetog decembra 1988, Izrael je izvršio napad na palestinske baze u južnom Libanu, ciljajući na Ahmada Jibrila, tadašnjeg generalnog sekretara Glavnog zapovjedništva Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP-GC). Komandosi su upali na lokacije izvan Bejruta, ali su naišli na žestok otpor palestinskih boraca. Ubijeno je nekoliko palestinskih operativaca. Kasnije je otkriveno da Jibril nikada nije bio na tom mjestu.

2006 – Atentat u Sidonu

Dana 25. maja 2006, Mahmoud al-Majzoub, viši vođa naoružane palestinske grupe Islamski džihad i bliski saveznik Hezbollaha, ubijen je u gradu Sidonu. Auto-bomba pričvršćena na vrata al-Majzoubovih vrata automobila eksplodirala je kada ih je otvorio. Izrael je odbacio odgovornost za napad, ali su i Islamski džihad i Hezbollah smatrali Tel Aviv odgovornim. Nidal al-Majzoub, njegov brat, također je ubijen.

2024 – Rat u Gazi

Dana 2. januara, u napadu bespilotne letjelice na južno predgrađe Bejruta poginuo je Saleh al-Arouri. Šest drugih, uključujući visoke vojne zapovjednike Hamasa, Samira Findija i Azzama al-Aqraa, također su ubijeni. Muškarci su bili na drugom spratu stambene zgrade.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali privremeni libanski premijer Najib Mikati nazvao je ubistvo “izraelskim zločinom”. Hezbollah je poručio da napad na glavni grad Libana “neće proći bez kazne”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada