Bijela kuća: Rusija od S. Koreje dobila balističke rakete i lansere

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost rekao je kako će SAD pokrenuti pitanje razvoja situacije pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Kirby je sjevernokorejski transfer oružja Rusiji nazvao "značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom" (Reuters - ilustracija)

Sjeverna Koreja nedavno je Rusiji dostavila balističke projektile i lansere za upotrebu u ratu Moskve protiv Ukrajine, od kojih je neke Rusija ispalila na Ukrajinu, saopćila je Bijela kuća pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke, prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima kako će Sjedinjene Američke Države pokrenuti pitanje razvoja situacije pred Vijećem sigurnosti UN-a.

‘Zabrinjavajuća eskalacija’

Kirby je sjevernokorejski transfer oružja Rusiji nazvao “značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom” i rekao da će SAD uvesti dodatne sankcije protiv onih koji omogućavaju poslove s oružjem.

“Naše informacije pokazuju da je Demokratska Narodna Republika Koreja nedavno Rusiji dostavila lansere balističkih projektila i nekoliko balističkih projektila”, rekao je glasnogovornik koristeći službeni naziv za Sjevernu Koreju.

Posljednjih dana, rekao je, “ruske snage lansirale su barem jednu od ovih sjevernokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu”, dodajući kako se čini da je pala na otvoreno polje.

Pitanje saradnje sa Iranom

Kirby je dodao kako Iran Rusiji nije isporučio balističke projektile malog dometa, ali Washington vjeruje da Rusija namjerava kupiti raketne sisteme od Irana. Moskva se uveliko oslanjala na Iran za bespilotne letjelice i drugo oružje za upotrebu protiv Ukrajine.

Reuters podsjeća kako je Rusija posljednjih dana pokrenula neke od svojih najintenzivnijih udara na Ukrajinu od početka rata prije gotovo dvije godine.

Kijev je u utorak objavio kako je Rusija od petka lansirala više od 300 jurišnih bespilotnih letjelica i projektila raznih vrsta na gradove širom Ukrajine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada