Vojska i doseljenici upadaju na Zapadnu obalu

Tokom posljednjih nekoliko sedmica došlo je do pojačavanja napada doseljenika, uporedo s eskalacijom operacija koje okupatorske snage izvode na Zapadnoj obali.

Sukobi tokom ranijeg izraelskog napada na grad Nablus na sjeveru Zapadne obale (Al Jazeera)

Izraelska vojska i doseljenici upali su, u srijedu prije zore, na područja na Zapadnoj obali, dok je palestinski otpor obećao da će odgovoriti na atentat na tri svoja pripadnika koji su izvele izraelske snage u bolnici u Jeninu.

Dopisnik Al Jazeere javlja da je grupa doseljenika upala u selo Sinjil, sjeverno od grada Ramallaha, u kojem je i ranije dolazilo do brojnih izraelskih upada.

Palestinski novinski izvori su, također, izvijestili da su doseljenici upali u kuću porodice Jalala Shahwana u selu Baytilluu, sjeverozapadno od Ramallaha, te napali njegovu porodicu i demolirali automobile.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica došlo je do pojačavanja napada doseljenika, uporedo s eskalacijom operacija koje izraelska vojska izvodi na Zapadnoj obali otkako je palestinski otpor pokrenuo operaciju Potop al-Aksa 7. oktobra.

Pucnji i upadi

Na sjeveru Zapadne obale Palestinski crveni polumjesec je saopćio da su meci, koje su ispalile okupatorske snage tokom racije u gradu Qaffinu, sjeverno od Tulkarema, ranili palestinskog mladića u utorak kasno navečer.

Izraelski vojnici su upali u selo i rasporedili se u nekoliko četvrti, gdje su napali grupu mladića i upadali u domove. Upali su i u staru seosku džamiju, što je dovelo do sukoba s Palestincima, usljed čega je jedan od njih ranjen u leđa, a zatim je prebačen u bolnicu.

Prije zore, izraelske snage su, također, upale u četvrti grada Nablusa, u pratnji buldožera i vojnih vozila.

Okupatorske snage su, također, izvršile raciju na izbjeglički kamp Askar, istočno od grada, nakon čega su borci otpora otvorili vatru na okupatorska vozila i vojnike.

Lokalni izvori izvještavaju da su okupatorske snage opkolile izbjeglički kamp i rasporedile snajperske timove na nekoliko lokacija s kojih su mogli nadzirati to područje.

Prema palestinskim izvorima, izraelske trupe su, također, upale i u grad Qalqilyju i selo Jabu, južno od Jenina.

Kako javlja dopisnik Al Jazeere, okupatorske snage su upale u izbjeglički kamp Qalandia, sjeverno od okupiranog Jerusalema, zatvorile ulaze u njega i uhapsile nekoliko mladića.

Otpor prijeti

U međuvremenu, atentat koji su izvele izraelske snage na tri palestinska borca otpora u bolnici Ibn Sina u Jeninu, tvrdeći da su bili članovi naoružane ćelije povezane s Hamasom i da su planirali napad, izazvao je bijes na Zapadnoj obali.

U operaciji koja je bila prva takve vrste nakon otprilike osam godina, deset izraelskih vojnika u civilnoj odjeći i medicinskim uniformama, a pojedini prerušeni u žene, infiltrirali su se u bolnicu, popeli na treći sprat i pogubili tri mladića. Jedan od mladića je bio ranjenik koji ležao u bolnici na liječenju.

Ubijeni su Mohammad Walid Jalamneh, jedan od istaknutih komandanata na terenu u brigadama Izz al-Din al-Qassam, vojnom krilu pokreta Hamas, u pokrajini Jenin te Bassel Ayman Ghazzawi, jedan od vođa i osnivača brigada Jenin u brigadama Al-Quds, vojnom krilu pokreta Islamski džihad kao i jedan od komandanta na terenu u pokrajini Jenin.

Brigade Al-Qassam izjavile su saučešće brigadama Jenin zbog gubitka tri borca otpora i poručile: ”Krv će se platiti krvlju, a ove žrtve neće biti uzaludne”.

Brigade Al-Quds su, također, izrazile saučešće zbog gubitka te poručile da će nastaviti borbu za vraćanje prava palestinskog naroda i dodale da će njihovo oružje biti spremno na svim frontovima.

Pokret Hamas je osudio atentat i opisao ga kao ratni zločin sa svim elementima, dok je pokret Islamski džihad rekao da ova operacija predstavlja novo kršenje humanitarnih normi i međunarodnog prava, uz napomenu da to predstavlja ratni zločin.

Uprava bolnice Ibn Sina smatra da je ovaj napad opasan presedan i novo poglavlje u eskalaciji napada na medicinske ustanove i pacijente u njima.

Broj poginulih na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na 381 zbog racija i upada koje izvode izraelske snage i doseljenici.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada