NATO olakšava raspoređivanje vojnika na istočno krilo

NATO je ranije rekao da previše birokratije otežava kretanje vojnika po Evropi, što bi moglo izazvati velika kašnjenja u slučaju da izbije sukob s Rusijom. 

Zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, NATO i EU počeli su ubrzavati pripreme za slučaj da dođe do vojnog sukoba s Rusijom (EPA - Ilustracija)

Njemačka, Nizozemska i Poljska potpisale su sporazum čiji je cilj smanjenje birokratije koja otežava brzo prekogranično raspoređivanje vojnika i oružja na jednom od glavnih koridora od Sjevernog mora od istočnog krila NATO-a.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, NATO i EU počeli su ubrzavati pripreme za slučaj da dođe do vojnog sukoba s Rusijom.

U takvom scenariju, SAD i drugi saveznici u NATO-u morat će poslati velika vojna pojačanja preko sjevernomorskih luka na istočni front preko Njemačke i Poljske, piše Reuters, a prenosi Hina.

NATO trenutno provodi najveću vojnu vježbu od kraja hladnog rata pod nazivom “Steadfast Defender 2024”, u kojoj sudjeluje gotovo 90.000 vojnika.

Potencijalni sukob s Rusijom

Govoreći na skupu u Evropskoj odbrambenoj agenciji u Briselu, nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren rekla je da je ključno stvoriti uvjete koji će omogućiti brzo raspoređivanje vojnih snaga prije nego izbije bilo kakav mogući sukob.

“Geografija je takva kakva jeste. To znači da se morate brzo kretati iz Nizozemske kroz Njemačku do Poljske”, rekla je prije nego što su tri zemlje potpisale pismo namjere za jačanje saradnje u vojnoj mobilnosti, u što se mogu uključiti i drugi partneri.

NATO upozorava države članice da previše birokratije otežava kretanje vojnika po Evropi, što bi moglo izazvati velika kašnjenja u slučaju da izbije sukob s Rusijom.

“Vrijeme nam istječe. Ono što ne uradimo u miru, neće biti spremno u slučaju krize ili rata”, rekao je ranije Reutersu general-pukovnik Alexander Sollfrank, komandant Zajedničke komande za podršku i razvoj snaga NATO-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada