Stoltenberg odbacio bojazan da bi Trumpov reizbor oslabio NATO

Republikanac Trump, žestok kritičar NATO-a u svojim predsjedničkim danima, prijetio je da će povući zemlju iz saveza.

Republikanac Trump, žestok kritičar NATO-a u svojim predsjedničkim danima, prijetio je da će povući zemlju iz saveza (Reuters)

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg u srijedu je odbacio bojazan da bi reizbor bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oslabio odbrambeni savez u trenutku osiguravanja čvrste podrške Ukrajini, javlja Hina.

Stoltenberg je rekao da nijednu sekundu ne vjeruje da bi predsjedništvo Donalda Trumpa ugrozilo američko članstvo u NATO savezu.

“Vjerujem da će SAD nastaviti biti čvrst saveznik NATO-a, bez obzira na ishod američkih izbora jer je to u američkom interesu”, rekao je u intervjuu koji je dao CNN-u.

Republikanac Trump, žestok kritičar NATO-a u svojim predsjedničkim danima, prijetio je da će povući zemlju iz saveza.

Srezao je sredstva za odbranu NATO-a i opetovano se žalio da SAD plaća više nego što bi trebao.

Više članica povećalo vojni doprinos

“Radio sam s njim četiri godine i pomno ga slušao, a glavna je kritika bila upućena tome da NATO saveznici premalo izdvajaju”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar rekao je da je u međuvremenu više članica povećalo svoj vojni doprinos.

“Tako da je američka poruka da evropski saveznici trebaju više doprinositi primljena na znanje i oni se zaista kreću u tom smjeru”, rekao je.

Trump je nastavio kritizirati savez, rekavši  za vikend u kampanji za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD u slučaju napada.

Sporazum NATO-a sadrži odredbu koja garantira uzajamnu odbranu zemalja članica u slučaju napada na jednu.

Izvor: Agencije