Šef oružanih snaga: Njemačka vojska nije u poziciji dobro braniti zemlju

Njemačkim oružanim snagama su potrebne nove sposobnosti i oružje kako bi ponovno postale ‘sposobne za rat’, kaže njemački načelnik odbrane Carsten Breuer.

Njemačka je odlučila povećati potrošnju na odbranu nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu (Reuters)

Njemački načelnik odbrane Carsten Breuer upozorio je da oružane snage te zemlje nisu u poziciji dobro braniti zemlju u slučaju stranog napada.

Na Handelsblattovoj konferenciji “Sigurnost i odbrana 2024” Breuer je naglasio da su njemačkim oružanim snagama potrebne nove sposobnosti i oružje kako bi ponovno postale “sposobne za rat”, prenosi Anadolija.

“Ovo pitanje se postavlja prilično često, pa da vam kažem ovako. Da smo sada napadnuti, bismo li se mogli braniti? Da, mogli bismo. Ali možemo li to dobro uraditi? Ne”, rekao je Breuer učesnicima konferencije.

‘Zatvaranje jaza’

Naglasio je da će njemačke oružane snage najnovijim ugovorima o nabavci moći zatvoriti jaz između raspoloživog naoružanja i potreba.

“Vjerovatno bismo uspjeli premostiti ovaj jaz za dvije do tri godine, u svakom slučaju, bit će to za manje od pet ili osam godina”, dodao je.

Njemačka je odlučila povećati potrošnju na odbranu nakon početka invazje Rusije na Ukrajinu i osnovati poseban fond od 100 milijardi eura za kupovinu naprednih sistema naoružanja i modernizaciju oružanih snaga zemlje.

Kao dio plana, vlada je već zaključila nekoliko ugovora, uključujući kupovinu američkih “nevidljivih” borbenih aviona F-35, transportnih helikoptera Chinook i izraelskog odbrambenog raketnog sistema Arrow-3.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada