Rok-grupa koja kritikuje Putina privedena na Tajlandu

Članovi benda Bi-2, uhapšeni nakon nastupa na ostrvu Phuket, kritikovali su rusku invaziju na Ukrajinu i predsjednika Vladimira Putina.

Nastup grupe Bi-2 u dvorani Preto e Prata u Estorilu u Portugalu (Getty Images)

Članovi disidentskog rusko-bjeloruskog rok-benda koji kritizira rat Moskve u Ukrajini trenutno su zatvoreni na Tajlandu, dok u međuvremenu pristižu pozivi da se izbjegne njihova deportacija u Rusiju.

Članovi progresivne rok-grupe Bi-2 ostali su zatvoreni na Tajlandu jer su navodno nastupali bez radnih dozvola. Grupa se izjasnila protiv ruske invazije na Ukrajinu i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sedam članova benda uhapšeno je prošlog četvrtka poslije koncerta na ostrvu Phuket, navodno zato što nisu imali ispravnu dokumentaciju za rad. Phuket je popularan među ruskim iseljenicima i turistima.

Među privedenim muzičarima su ruski državljani kao i dvojni državljani Rusije i drugih zemalja, uključujući Izrael i Australiju, saopštila je organizacija Human Rights Watch (HRW), koja smatra da su najugroženiji oni koji imaju samo rusko državljanstvo.

“Tajlandske vlasti trebaju odmah osloboditi pritvorene članove Bi-2 i pustiti ih da idu svojim putem”, rekla je Elaine Pearson, direktorica HRW-a za Aziju. Ukazala je da “ni pod kojim okolnostima ne bi trebali biti deportovani u Rusiju gdje bi zbog svojih otvorenih kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskog rata u Ukrajini mogli biti uhapšeni ili se suočiti s nečim još gorim”.

“Poučna priča” za kritičare

Ruski opozicijski političar i prijatelj Bi-2 Dmitrij Gudkov rekao je za AP da je bio u kontaktu s advokatima i diplomatama u pokušaju da osigura oslobađanje članova benda i aludirao da pritisak za privođenje i deportaciju dolazi direktno iz Kremlja i Ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusiji je, rekao je Gudkov, potrebna “poučna priča koja bi pokazala da će uhvatiti svakog kritičara u inostranstvu. Uoči ruskih predsjedničkih izbora jasno je da svakoga žele ušutkati i zato se vrši intenzivan pritisak”.

Ruski ambasador na Tajlandu Jevgenij Tomihin je rekao da ruske diplomate nisu odgovorne za pritvaranje te grupe.

“Nije naša praksa da bilo kome diktiramo. Amerikanci to mogu. Ne ponašamo se tako i ne postavljamo takve zahtjeve”, rekao je Tomihin za list Komsomolskaja pravda.

Nije bilo javnih izjava tajlandskih zvaničnika o ovom slučaju.

Bi-2 ima 1,01 milion pretplatnika na YouTubeu i 376.000 slušalaca mjesečno na Spotifyju.

Andrej Lugovoj, član Donjeg doma Ruskog parlamenta, nazvao je članove benda “ološima” zbog njihovih kritika ruskog rata u Ukrajini.

“Neka se momci spreme: uskoro će kašikama udarati ritam po metalnim stolovima i plesati pred svojim sustanarima u ćelijama”, rekao je Lugovoj na Telegramu. “Bio bih veoma srećan da to vidim.”

Velika Britanija je Lugovoja optužila za umiješanost u smrt bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, otrovanog u Londonu 2006. godine radioaktivnim polonijem-210.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada