Međunarodni mediji: Hamas zadržao snagu i sposobnost da lansira rakete

Međunarodni mediji izvještavaju o gubicima izraelske vojske u Pojasu Gaze i sposobnosti palestinskog otpora da i dalje lansira rakete.

Hamas i dalje lansira rakete, pišu međunarodni mediji (Reuters)

Međunarodna štampa i web-portali, pored izvještaja o eskalaciji između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, izvještavaju o gubicima izraelske vojske u Pojasu Gaze i sposobnosti palestinskog otpora da i dalje lansira rakete.

“Izrael se bori da postigne svoje deklarisane ciljeve”, piše Financial Times. Od izvora upoznatog s izraelskim planovima u vezi s ratom, novine prenose da Islamski pokret otpora Hamas i dalje ima sposobnost lansiranja raketa, posebno iz područja u koja izraelske kopnene snage još nisu stigle, a možda odluči da sačuva svoj arsenal.

U ovom kontekstu, The Telegraph citira pukovnika Avija Panova, visokog medicinskog zvaničnika u izraelskoj vojsci, koji je rekao: “Broj izraelskih žrtava u posljednja četiri mjeseca veći je od žrtava u protekle četiri decenije.”

Dodao je da vojnici gube udove i zadobijaju povrede očiju i lica te da je većina povreda koje su zadobili izraelski vojnici u Gazi uzrokovana eksplozivnim oružjem, poput bombi, i raketnim granatama, koje nanose veliku štetu.

Okupacija svakodnevno ima mrtve i ranjene u borbama u Gazi (Anadolija)

Tišina premijera Benjamina Netanyahua utire put izraelskom etničkom čišćenju Palestinaca u Pojasu Gaze, stoji u uvodniku lista Haaretz, osvrćući se na sastanak moćnih članova vladajuće koalicije, na kojem je predstavljen novi cilj rata u Gazi, i proslavu uz ples.

The Guardian se fokusirao na eskalaciju između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, a novinar Simon Tisdale je u svom članku napisao: “Direktna američka vojna osveta Iranu bila bi katastrofa za Bliski istok i produžila bi sukob u Gazi.”

“Svaka osveta će podijeliti zapadne demokratije i pomoći Kini da unaprijedi svoje geopolitičke ambicije”, dodoa je.

Politico je u jednom svom izvještaju istakao cijenu obnove američkog prisustva na Bliskom istoku nakon napada 7. oktobra prošle godine i ukazao na to da Pentagon procjenjuje da će cijena dostići više od milijardu dolara.

U izvještaju se citiraju američki zvaničnici koji su rekli da njihova zemlja nije bila spremna za regionalne posljedice tog napada te da su scene unutar Bijele kuće, Pentagona, State Departmenta i obavještajnih agencija nakon tog napada ličile na scene u danima nakon napada na američku ambasadu u Bengaziju 2012. godine.

Izvor: Al Jazeera