Masovni protesti poljoprivrednika u Evropi

Protesti širom Evrope održavaju se uoči izbora za Evropski parlament u junu, na kojima jača podrška za krajnju desnicu koja sve bolje stoji među poljoprivrednicima.

U Francuskoj su se dugi redovi traktora približili Parizu i veletržnici Rungis (Reuters)

Francuski i belgijski poljoprivrednici postavili su u srijedu desetke blokada na cestama kako bi izvršili pritisak na vlasti da ublaže stroge ekološke propise i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinog uvoza.

Protesti su se raširili po cijeloj Evropi. Španski poljoprivrednici rekli su da će im se pridružiti, a hiljadu italijanskih poljoprivrednika planira sudjelovati na protestu u Briselu u četvrtak kako bi izvršili pritisak na čelnike EU-a, koji se sastaju u tom gradu. Njemački i rumunski poljoprivrednici koji imaju slične probleme su, također, izašli na ulice, prenosi Hina.

Poljoprivrednici se žale da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki nameti te nepoštena konkurencija iz inostranstva.

“Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značit će kraj civilizacije”, rekao je 28-godišnji belgijski poljoprivrednik Adelin Desmecht, žaleći se na previše zakonskih propisa i papirologije.

U Francuskoj su se dugi redovi traktora približili Parizu i veletržnici Rungis, na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu koja do sada nije intervenirala kako bi uklonila blokade.

Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, upozorivši demonstrante da ne blokiraju aerodrome, Rungis i glavni grad.

Televizijska stanica BFM prikazala je snimak okršaja kod rijeke Loire gdje je policija zaustavila traktore koji su željeli otići u Pariz.

Blokada cesta

U Belgiji su demonstranti blokirali pristupne ceste prema kontejnerskoj luci Zeebrugge. U blokadi je sudjelovalo više od stotinu traktora. Blokiran je bio i važan autoput, prema izvještajima lokalnih medija.

Francuski poljoprivrednici izborili su nekoliko ustupaka. Vlada je odustala od planova da postupno smanji subvencije za poljoprivredni dizel.

Evropski povjerenici u srijedu su predložili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta.

Uvoz iz Ukrajine, kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u februaru 2022, i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj), izazvali su nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije za šećer, žito i meso.

Evropski poljoprivrednici moraju ispuniti određene uvjete, uključujući odmaranje četiri posto zemljišta kako bi se priroda obnovila, premda već postoji privremeno izuzeće zbog rata u Ukrajini i prehrambene sigurnosti.

Protesti širom Evrope održavaju se uoči izbora za Evropski parlament u junu, na kojima jača podrška za krajnju desnicu koja sve bolje stoji među poljoprivrednicima.

Stotine traktora

U Italiji su poljoprivrednici posljednjih dana blokirali saobraćaj stotinama traktora u blizini Milana, u Toskani i na drugim mjestima.

Više od hiljadu poljoprivrednika sudjelovat će na protestu u četvrtak ispred Evropskog parlamenta u Briselu, saopćio je poljoprivredni lobi Coldiretti.

Dogovor o odmaranju zemljišta mogao bi se postići, no trgovinski sporazum s Mercosurom je sporniji.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire ponovio je u srijedu da Pariz ne želi potpisati sporazum u sadašnjem obliku jer ne postoje garancije da će uvezeni proizvodi poštivati evropska pravila. No, Evropska komisija i dalje želi sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s tim južnoameričkim blokom.

Le Maire je, također, u intervjuu za francuski radio CNews/Evrope 1 rekao da će pojačati kontrole velikih francuskih i evropskih maloprodajnih lanaca kako bi se osiguralo da pošteno plaćaju francuske poljoprivrednike.

Izvor: Agencije