Katz: Izrael namjerava upravljati sigurnosnom situacijom u Gazi još nekoliko godina

Izraelski ministar Israel Katz kaže da su Palestinci ubijali Jevreje i da zbog toga ne mogu biti odgovorni za njihovu sigurnost.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz kaže da je 'apsurdno' tražiti od Izraela da sada razmatra rješenje o dvije države (Reuters)

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz ponovio je da Izrael ima namjeru zadržati sigurnosnu odgovornost u Pojasu Gaze najmanje nekoliko godina.

Katz je u svojoj izjavi za njemački list Bild i druge publikacije Axela Springera, uključujući i Politico – rekao da će se ovaj pristup slijediti kako bi se osiguralo da Izrael više nikada u budućnosti ne bude izložen napadima stanovnika iz Pojasa Gaze.

Katz je naveo da je “apsurdno” tražiti od Izraela da sada razmatra rješenje o dvije države nakon svega što se dogodilo 7. oktobra, aludirajući time na stav Washingtona i Berlina da je rješenje s dvije države neophodno kako bi se zaustavila izraelska agresija na Gazu.

Izraelski ministar je rekao da su Palestinci ubijali Jevreje te da zbog toga neće dobiti mogućnost da ubuduće budu odgovorni za njihovu sigurnost.

Istovremeno je odbacio pozive, uključujući i one iz njegove vlade, da se ponovno okupira Pojas Gaze nakon završetka rata. Naglasio je da Izrael neće vladati Gazom niti donositi odluke o tome.

Politika vlade jasna

“To se neće dogoditi. Politika vlade je jasna i tako će i ostati, čak i ako se neki ministri budu izjašnjavali drugačije.”

Katz je ukazao na neophodnost uspostavljanja modela, uz pomoć arapskih zemalja i drugih, koji bi omogućio bolje životne uvjete za više od dva miliona Palestinaca u Pojasu Gaze.

Osim Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, Britanija i Evropska unija, također, udružuju napore za uspostavljanje nezavisne palestinske države.

Od operacije Poplava Al-Aksa, Izrael vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do utorka rezultirao smrću 26.751 Palestinca i ranjavanjem 65.636 drugih, većinom djece i žena.

Agresija na Pojas Gaze je, također, uzrokovala masovno uništenje infrastrukture, ostavljajući iza sebe “humanitarnu katastrofu bez presedana”, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada