General-major Al-Duwairi: Povratak sukoba na sjever posljedica je postepenog vraćanja Hamasove vlasti

Al-Duwairi je podsjetio na ranije izjave izraelskog ministra odbrane koji je proglasio uništenje Hamasa, a zatim se povukao i rekao da se grupa ne može eliminirati.

Prema mišljenju vojnog stručnjaka, četiri izraelske brigade se trenutno bore oko grada Gaze, a u njihovim redovima su, osim brigade Givati, komandosi, oklopna vozila i padobranci (Al Jazeera)

Vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da su ponovni sukobi oko bolnice Al-Shifa, u centralnom Pojasu Gaze, uzrokovani postepenim obnavljanjem administrativnih kapaciteta Hamasa.

Al-Duwairi je ukazao na ranije izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je proglasio uništenje Hamasa, a zatim se povukao i rekao da se grupa ne može eliminirati.

Iako nije precizirao o kojim oblastima je riječ, Gallant je rekao: ”Nakon ulaska u treću fazu i slabljenja intenziteta sukoba na sjeveru, Hamas je tamo reorganizirao svoje snage.”

“Sada je Hamas počeo postepeni povratak civilnoj upravi na sjeveru, zbog čega je izraelski načelnik Generalštaba osjetio opasnost. To ga je i navelo na ranije izjave o mogućnosti urušavanja postignuća i nužnosti pokretanja šire vojne operacije.”

Ponovna opsada Al-Shife

Prema mišljenju Al-Duwairija, izraelske snage su se stacionirale na udaljenosti od pet do 15 kilometara od granične ograde. Pratile su situaciju ”i kad god bi uočile kretanje boraca otpora ili dobile neku informaciju, ulazile su u sukob, kao što se dogodilo u Jabal al-Rayesu i Jabaliji, iz kojeg su se ponovo povukle.”

“Na području od Juhr al-Dika do ulice Al-Rashid, Izrael je koristio vatrenu paljbu kao barijeru za sprečavanje povratka stanovnika, ali nije spriječio Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, da intervenira. Takva situacija je dovela do ponovnih sukoba i dolaska Izraelaca do tornjeva obavještajne službe i bolnice Al-Shifa, ali oni se kreću u ovim područjima i nisu uspostavili stalno prisustvo”, dodao je.

Vojni stručnjak je zaključio da je do ponovne opsade bolnice Al-Shifa došlo zbog želje Izraelaca da eliminiraju sve aspekte života nakon što su uništili infrastrukturu i domove.

Prema njegovom mišljenju, četiri izraelske brigade se trenutno bore oko grada Gaze, a u njihovim redovima su, osim brigade Givati, komandosi, oklopna vozila i padobranci.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada