‘Evropa i svijet su u novoj sigurnosnoj realnosti’

Podrška Njemačke i Poljske Ukrajini će se nastaviti sve dok bude potrebna, rekla je šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim u Berlinu (EPA)

Njemačka i Poljska će stajati uz Ukrajinu dokle god bude potrebno, izjavila je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim u Berlinu.

“Njemačka i Poljska su apsolutno ujedinjene u stavu da čvrsto stoje na strani Ukrajinaca u njihovoj borbi za slobodu. Podrška se nastavlja i bit će pružana sve dok bude potrebna”, istakla je njemačka ministrica.

Prema njenim riječima, u junu će u Berlinu biti održana konferencija o obnovi Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Baerbock je navela da će ova godina zahtijevati posebno jedinstvo i odlučnost, najveću od 24. februara 2022. godine, kada su se Evropa i svijet našli u novoj sigurnosnoj realnosti, u drugom svijetu.

Istakla je da je sigurnost Poljske i baltičkih država, koje osjećaju direktnu prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina, ujedno i sigurnost Njemačke.

Jačanje saradnje u Vajmarskom trouglu

“Mi ćemo ovu sigurnost štititi kao saveznici u NATO-u”, poručila je šefica njemačke diplomatije.

Ukazala je i na potrebu jačanja saradnje u Vajmarskom trouglu – Njemačka-Poljska-Francuska i pozvala na zajedničku izgradnju prijateljske budućnosti u centru Evrope.

Komentarišući protivljenje premijera Mađarske Viktora Orbana dodjeli finansijske pomoći Ukrajini, Baerbock je rekla da Njemačka zajedno s drugim zemljama Evropske unije “aktivno radi na tome”, jer nije riječ samo o sigurnosti i slobodi Ukrajine, već i o sigurnosti i miru u Evropi.

“Ovo nije samo pitanje solidarnosti s Ukrajinom. To je osiguranje našeg evropskog života”, naglasila je.

Ministar vanjskih poslova Poljske Radoslaw Sikorski rekao je da zapadne zemlje trebaju održati solidarnost kako bi pomogle Ukrajini da pobijedi u ratu protiv Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada