Čelnici 26 članica EU-a pokušat će pridobiti Orbana za pomoć Ukrajini

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu, na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini.

Posljednjih dana i sedmica vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rješenja, ali ishod još nije osiguran.

“Cilj je uvjeriti Mađarsku da se pridruži ostaloj 26-orici. Do danas se u tome nije uspjelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na samitu”, rekao je jedan evropski diplomatski izvor, prenosi Hina.

Prije samita koji počinje u četvrtak ujutro, čelnici će se okupiti u srijedu navečer na neformalnoj večeri.

Šefovi država i vlada zemalja članica razgovarat će o reviziji sedmogodišnjeg budžeta, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Na posljednjem samitu sredinom decembra prošle godine 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, odnosno toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos budžetu; 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo garancije za zajmove koje bi Evropska unija podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije budžeta predviđene su dvije milijarde eura za migracije i upravljanje granicama; 7,6 milijardi eura za susjedstvo i svijet; 1,5 milijardi eura za Evropski fond za odbranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Evropu); dvije milijarde eura za instrument fleksibilnosti te 1,5 milijardi eura za rezervu za solidarnost i pomoć u nuždi.

Uvjeti i ucjene

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih evropskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije decembarskog samita odmrznula 10,2 milijarde eura mađarskih sredstava, a još oko 21 milijardu i dalje je blokirano.

Orban je posljednjih dana signalizirao da je spreman podržati paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg budžeta, ali pod uvjetom da se o tom odlučuje svake godine i to jednoglasno. To je neprihvatljivo ostalim državama članicama i nije u skladu s evropskim pravilima.

Unutar EU-a povećava se pritisak na Orbana da prestane s ucjenjivanjem, na što on uzvraća da je Evropska unija ta koja ucjenjuje Mađarsku.

Britanski dnevnik Financial Times objavio je, pozivajući se na jedan radni dokument, da je 26 zemalja članica spremno, ako Orban ustraje pri svom stajalištu, javno zaprijetiti Mađarskoj da će ostati bez svih sredstava iz evropskog budžeta, što bi onda za posljedicu imalo odvraćanje investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenje njezine valute.

Ako Orban ne pristane na kompromis, spominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno osiguraju pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali, to je dosta komplicirano, između ostalog i zato što u pojedinim zemljama članicama to moraju odobriti njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidivost finansijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU-a prema Ukrajini.

Izvan revizije VFO-a razgovarat će se i povećanju sredstava za Evropski instrument mirovne pomoći (EPF) za pet milijardi eura godišnje u sljedeće četiri godine. Iz tog instrumenta se plaća oružje i municija koje države članice dostavljaju Ukrajini iz svojih zaliha.

Čelnici će, također, razgovarati i o stanju na Bliskom Istoku.

Izvor: Agencije