Bivši premijer Pakistana i supruga osuđeni na 14 godina

Presuda koju je izrekao antikorupcijski sud u Islamabadu dolazi dan nakon što je Khan osuđen na deset godina zatvora u drugom slučaju.

Khan i njegova supruga Bushra Bibi potpisuju dokumente na Visokom sudu u Lahoreu u Pakistanu (AP)

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Bibi osuđeni su na 14 godina zatvora u slučaju povezanom s nezakonitom prodajom državnih darova, objavio je list Dawn, prenosi Hina.

Presuda koju je izrekao antikorupcijski sud u Islamabadu dolazi dan nakon što je Khan osuđen na deset godina zatvora u drugom slučaju u kojem je osuđen za otkrivanje državnih tajni, sedmicu dana prije nacionalnih izbora.

Također, drugi sud mu je u augustu izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog prodaje darova vrijednih više od 140 miliona rupija (501.000 dolara) u državnom vlasništvu i primljenih tokom njegovog premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine

Dugogodišnja zabrana

Kazna je kasnije suspendirana, ali Khan ostaje iza rešetaka u vezi s drugim slučajevima. Rekao je da je legalno kupio stvari.

Vladini dužnosnici su naveli da su Khanovi pomoćnici prodali darove u Dubaiju.

Bushra Bibi bila je u pritvoru tokom cijelog suđenja. Par se vjenčao 2018, nekoliko mjeseci prije nego što je Khan izabran za premijera.

Sud je Khanu izrekao i višegodišnju zabranu obavljanja bilo koje javne dužnosti uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 8. februara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada