Biden: Bilo bi dobro da Trump ostane na glasačkom listiću

Vrhovni sud će sljedeće sedmice saslušati argumente koji bi mogli odrediti može li se Trump kandidirati na republikanskim stranačkim predizborima.

Američki predsjednik Joe Biden obećao nastavak napada na Huse [Reuters]
Američki predsjednik Joe Biden (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden smatra kako je uredu da bivši predsjednik Donald Trump ostane na glasačkom listiću na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Biden je to rekao, odgovarajući na pitanje novinara, neposredno prije nego što se ukrcao u avion na putu za vojnu bazu Andrews, u američkoj državi Maryland, iz koje je otputovao na Floridu, objavio je NBC News, a prenosi Tanjug.

Bidenovi komentari dolaze prije odluke Vrhovnog suda SAD-a, koji bi sljedeće sedmice trebao saslušati argumente u predmetu je li Trump podoban da se njegovo ime nađe na glasačkom listiću.

Trump sljedeće sedmice pred sudom

Biden je prošlog mjeseca rekao da je Trump “sigurno podržavao pobunu”, misleći na upad njegovih pristalica na Capitol u januaru 2021. nakon što je iznio optužbe da su predsjednički izbori 2020. pokradeni.

Vrhovni sud će sljedeće sedmice saslušati usmene argumente u slučaju glasanja u američkoj državi Coloradu, što bi moglo utjecati na odluku može li se Trump kandidovati na republikanskim stranačkim predizborima u toj i drugim državama.

Vrhovni sud Colorada presudio je prošlog mjeseca da je Trump prekršio odredbu 14. amandmana Ustava SAD-a, u kojem se kaže da američki zvaničnik koji je “učestvovao u pobuni” ne može obavljati javnu funkciju i da se zbog toga ne može kandidovati.

Ankete daju prednost Trumpu

Anketa Ipsosa od prošle sedmice pokazala je da Donald Trump ima prednost ispred demokratskog predsjednika Joea Bidena od šest postotnih bodova.

Opisujući Bidena kao “najgoreg” predsjednika u historiji Sjedinjenih Američkih Država, Trump je početkom mjeseca na skupu u Iowi pred stotinama pristalica rekao da je država u velikom padu i da joj prijeti nova velika depresija. Sebe pritom smatra posljednjom prilikom za spas.

S druge strane, pobijedili li, demokrate kažu da bi Trump mogao potaknuti tektonske nemire, ne samo u SAD-u već i širom svijeta, uključujući i ukidanje pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije.

Biden je ranije rekao da glas za Trumpa znači glas za diktaturu.

“Demokratija je stavljena na glasanje. Vaša sloboda je na glasačkom listiću”.

“Kampanja Donalda Trumpa vrti se oko njega. Ne oko Amerike, ne oko vas. Njegova kampanja opsjednuta je prošlošću. Ne budućnošću. On je spreman žrtvovati našu demokratiju kako bi sebe stavio na vlast”, rekao je Biden.

Izvor: Agencije