Zapadna obala: Gubi se ‘dragocjeno vrijeme’ dok se dođe do medicinske njege

Od 7. oktobra do 19. januara palestinski Crveni polumjesec dokumentirao je 154 incidenta u kojima su izraelske snage ometale rad timova hitne pomoći na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Okupacijski vojnici ne dozvoljavaju kolima hitne pomoći da dođu do ranjenika i bolesnika (AFP)

Mladi Palestinac Yamen Mohammad Husseti iskrvario je na smrt u jednoj od ulica u selu Arraba, jugozapadno od grada Jenina, kada su ga izraelski vojnici upucali u abdomen dok su izvodili raciju na okupiranoj Zapadnoj obali. Šesnaestogodišnjak je podlegao jer okupacijski vojnici nisu dozvolili hitnoj pomoći da dođe do njega.

Said al-Ardah, jedan od stanovnika tog područja koji je pokušao prići mladiću, rekao je u mrtvačnici za AFP da su okupacijski vojnici “uperili puške M-16 u njih. Okružili su tijelo pola sata. Yamen je vrištao (…) Bio sam bespomoćan.”

Bolničar Anwar Arttaya rekao je da je vozio kola hitne pomoći, ali su svi njegovi pokušaji da se približi Mohammedu ometani pucnjavom.

Okupacijska vojska demantirala je da je pucala na vozilo hitne pomoći, tvrdeći da su njeni vojnici pucali na osobu koja ih je napala.

‘Riskiranje’

Otkako je počela izraelska agresija na Pojas Gaze 7. oktobra došlo je i do eskalacije napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali između Palestinaca i okupacijske vojske i doseljenika.

U periodu između 7. oktobra do 19. januara, palestinski Crveni polumjesec dokumentirao je 154 incidenta u kojima su izraelske snage ometale rad timova hitne pomoći na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

“Ovi dani su najteži. Primijetno je povećanje rizika. To znači da u svakom sukobu s vojnicima dolazi do pucnjave”, kaže Arttaya.

Pojačana su ograničenja kretanja i smanjena je mogućnost pružanja zdravstvene zaštite na okupiranoj Zapadnoj obali, koja pokazuje solidarnost s Pojasom Gaze. Ovo područje već pati od ekonomskih problema i ograničenja povezanih s izraelskom okupacijom i razdvajanjem između regija.

Sistem pod pritiskom

Sredinom decembra Ahmad Sammar, 13-godišnji dječak s imunodeficijencijom, probudio se s jakim bolovima u trbuhu, u vrijeme dok su okupacijske snage vršile raciju u obližnjem izbjegličkom kampu Janin.

Njegov otac Mohammad Asaad Samar prisjeća se u suzama da je njegov sin rekao: “Ne mogu se više kretati, imam problem s disanjem.” Sammar kaže kako nije znao šta da radi, jer nije bilo druge bolnice u blizini njihovog sela Al-Yamun osim bolnice u Jeninu, na krajnjem sjeveru Zapadne obale. “Rekao sam mu da pričeka dok vojnici odu”, nastavio je.

No, racija je trajala satima, a stanje njegovog sina se pogoršavalo. Morao je u bolnicu, jer nije imao vremena za gubljenje. Vožnja do bolnice trajala je 25 minuta umjesto uobičajenih sedam.

Ispred bolnice je bio parkiran veliki broj ambulantnih vozila koja su izraelske snage spriječile da krenu naprijed, pa je na kraju hodao pješice.

Na fotografijama koje su prenijeli mediji vidi se kako otac ide prema oklopnom vozilu okupatorskih vojnika, parkiranom na ulazu u bolnicu, noseći sina koji se jedva pomjerao.

Kada su konačno uspjeli doći do bolnice, ljekari nisu uspjeli spasiti Ahmada. Sammar je rekao: “Izgubite sina jer ga niste mogli odvesti u bolnicu… to je nepravda. Na Zapadnoj obali, kao i u ratom razorenoj Gazi, ‘hladnokrvno ubijaju ljude’.”

U Pojasu Gaze je ubijeno blizu 26.637 Palestinaca, od kojih su većina bili žene i djeca, dok je na Zapadnoj obali ubijeno više od 370 ljudi od metaka okupacijskih vojnika i doseljenika, a stotine su ranjene.

Wissam Bakr, direktor Državne bolnice Jenin, kaže da izraelske operacije, također, utječu i na pacijente s hroničnim bolestima. Neki “nisu mogli doći jer su im vojna vozila ili sukobi” blokirali put, a drugi nisu mogli priuštiti troškove prijevoza.

Međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica povećala je operativni kapacitet svojih mobilnih ambulanti u pokrajini Hebron (jug) s ciljem da se “popune praznine u pokrivenosti Ministarstva zdravstva” zbog nametnutih ograničenja na dolazak medicinskih timova.

Uspostavljaju se i “dislocirani” centri prve pomoći, objašnjava Samuel Johan, zaposlenik organizacije Ljekari bez granica, koji kaže da je situacija “neprihvatljiva” i da je “ništa ne opravdava”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada