U Gazi nema mira ni za mrtve

Izraelske snage ekshumiraju grobove, dok su porodice prisiljene ukopavati svoje poginule u dvorištima bolnica i škola.

Izraelske snage oskrnavile su groblje u Khan Younisu (Reuters)

U Gazi nema mira ni za mrtve, s obzirom na to da okupacijske snage ekshumiraju grobove, dok su porodice prisiljene ukopavati svoje poginule u dvorištima bolnica i škola zbog izraelske opsade. Također se kopaju i masovne grobnice u koje se užurbano sahranjuju tijela stradalih.

U naselju Al-Tuffah u gradu Gazi, fotograf agencije AFP vidio je kako izraelske snage buldožerima ekshumiraju grobove. Tijela i posmrtni ostaci umotani u pokrove bačeni su  na blatnjavo tlo.

Ministarstvo za vjerska pitanja u Pojasu Gaze kaže da je okupacijska vojska “demolirala, uništila ili vandalizirala više od dvije hiljade grobova na 20 zvaničnih i neformalnih groblja i unutar bolnica” tokom rata u Gazi od oktobra.

Saida Jaber (43 godine), koja je raseljena iz kampa Jabalia sa sjevera Pojasa Gaze u školu u Deir al-Balah u centralnom području, prisjeća se da je na društvenim mrežama vidjela snimke groblja Jabalia uništenog buldožerima.

“Osjećala sam da će mi srce stati. Moj otac, baka i djed pokopani su tamo na groblju, kao i mnogi drugi rođaci i poznanici”, dodala je.

“Osjetila sam da su im duše zadrhtale. Ne mogu zamisliti da se neko usuđuje prekopavati grobove i skrnaviti svetost mrtvih”, kazala je.

Svuda masovne grobnice

U školi koja je pretvorena u sklonište u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze, raseljene osobe bile su prisiljene kopati grobove u školskom dvorištu.

“Moja kći je mučenica. Umrla mi je na rukama. Čekali smo dan i noć, ali nije bilo kola hitne pomoći da je odvezu”, rekla je jedna žena, koja nije navela svoje ime.

Objasnila je da je škola gađana raketama, što je dovelo do eksplozije plinskih boca.

Čovjek koji se brine za to mjesto rekao je da je ondje pokopano više od 50 ljudi, a svaki grob sadrži tri ili četiri tijela. Njihova imena su ispisana na ciglama ili na susjednom zidu.

Masovne grobnice se nalaze posvuda u različitim dijelovima Pojasa Gaze, a broj poginulih raste kao posljedica izraelskog bombardiranja.

Mnogi su bili prisiljeni pokopati tijela u dvorištu medicinskog kompleksa Al-Shifa, najveće bolnice u Gazi, gdje su ljudi odvajali grobove kamenjem i granama.

Jedna od njih je i Arfan Dader (46 godina), čiji je sin Muhammad (22 godine) ubijen dok se vraćao u bolnicu prije nekoliko sedmica.

Ispričao je da je sina pokopao u stražnjem vrtu bolnice nasuprot mrtvačnice. ”Ako bismo otišli na groblje, mogli bi nas (Izrael) bombardirati”, objasnio je.

“Obilježio sam njegov grob, ali sada je bolnički park prepun masovnih grobnica. Jedva mogu prepoznati grob svog sina”, dodao je.

Priča Al-Dahdouha

Mnogi stanovnici Gaze nadaju se da će, kada rat završi, moći prenijeti posmrtne ostatke svojih najmilijih kako bi ih pokopali na drugim grobljima.

Dopisnik Al Jazeere Wael al-Dahdouh rekao je za agenciju AFP da ”nije imao drugog izbora” nego pokopati svog sina Hamzu na prenapučenom groblju u južnom Rafahu, nakon što je mladi novinar ubijen u izraelskom napadu.

“Mi ćemo ga nakon završetka rata prenijeti na mezarje šehida u Gazi. Želimo da njegov mezar bude blizu kako bismo ga mogli posjećivati ​​i moliti se za njega”, rekao je.

U Deir al-Balahu, Saida Jaber je također je potvrdila da će se vratiti u Jabaliju kako bi obišla grobove članova svoje porodice.

“Umrijet ću od tuge ako su i oni prekopani”, rekla je.

Izraelski rat u Pojasu Gaze ostavio je 26.637 ubinenih i 65.387 ranjenih, prema podacima Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze do ponedjeljka, od kojih su većina žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera i agencije