SAD ostvario rekordnu prodaju naoružanja u 2023.

Transfer oružja i odbrambena trgovina važni su alati američke vanjske politike, navodi State Department u svom godišnjem izvještaju.

Poljska, koja trenutno želi proširiti svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja (EPA)

Prodaja američkog naoružanja u inozemstvu prošle godine je, potaknuta rusko-ukrajinskim sukobom, naglo porasla i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Američka vlada je direktno pregovarala o prodaji naoružanja u vrijednosti od 81 milijarde dolara, što je povećanje od 56 posto u odnosu na 2022. godinu, potvrđeno je u State Departmentu. Ostalo su bile direktne prodaje američkih vojno-namjenskih kompanija stranim zemljama.

Poljska, koja trenutno želi proširiti svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja. Kupila je helikoptere Apache za 12 milijardi dolara, a platila je deset milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams, navodi se u fiskalnom izvještaju Američke vlade.

Poljska je, također, potrošila četiri milijarde dolara na integrisane sisteme komandovanja za zračnu i proturaketnu odbranu.

Važan alat vanjske politike

Njemačka je, kako je navedeno, potrošila 8,5 milijardi dolara na helikoptere Chinookk, Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za oklopna vozila Striker.

Norveška je kupila helikoptere za više misija u vrijednosti od milijardu dolara, a Češka je kupila avione F-35 i municiju u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara.

“Transfer oružja i odbrambena trgovina važni su alati američke vanjske politike s potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu sigurnost”, navodi State Department u svom godišnjem izvještaju.

Prodaja američkog naoružanja povećana je i zbog toga što su brojne zemlje odustale od ruskog naoružanja, iako je Rusija decenijama bila drugi najveći prodavač oružja, poslije SAD-a, izjavio je šef Odjeljenja za promet oružja, navodi BBC.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada