Izraelski ‘odred za ubistva’ likvidirao tri Palestinca u bolnici

Bolnica tvrdi da su muškarci ‘ubijeni’, a Izrael kaže da su pripadali ‘terorističkoj ćeliji’ Hamasa.

Pripadnici odreda bili su obučeni kao ljekari, medicinske sestre pa čak i kao civili (Al Jazeera / Screenshot)

Izraelske snage ubile su tri Palestinca u bolnici u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ubistva su izvršili tajni operativci dok su Palestinci spavali u bolnici Ibn Sina, prema saopćenjima Palestinskog ministarstva zdravstva i Izraelske vojske u utorak.

“Jutros su trojica mladića ubijena mecima okupacijskih [izraelskih] snaga koje su upale u bolnicu Ibn Sina u Jeninu i ustrijelile ih”, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Ramallahu.

 

Izraelska vojska je izjavila da su njeni vojnici “neutralizirali” muškarce koji su se skrivali u bolnici i koji su pripadali “terorističkoj ćeliji” Hamasa.

“Kod tražene osobe pronađen je pištolj koji su snage zaplijenile”, dodaje se u saopćenju Vojske.

Izraelska vojska kaže da je jedan od muškaraca “nedavno bio uključen u promociju značajnih terorističkih aktivnosti i skrivao se” u bolnici.

Direktor bolnice Naji Nazzal rekao je novinskoj agenciji AFP da je “grupa izraelskih snaga ušla u ustanovu i ubila muškarce”.

Koristili su oružje s prigušivačima, dodao je.

Službena palestinska novinska agencija Wafa imenovala je trojicu muškaraca kao Muhammada Jalamnaha, Muhammada Aymana Ghazawija i Basela Aymana Ghazawija.

Čini se da snimak sigurnosnih kamera koji kruži internetom pokazuje desetak maskiranih osoba, uključujući tri u ženskoj odjeći i dvije odjevene u medicinsko osoblje, kako hodaju hodnikom bolnice s jurišnim puškama.

‘Tajne ubice’

Novinar Al Jazeere Rory Challands, koji izvještava iz okupiranog Istočnog Jerusalema, rekao je da je izraelska vojska tokom rata gađala bolnice na razne načine.

“No, odlazak u bolnicu s udarnim odredom koji tamo ubija ljude nije se dogodio od početka posljednje runde nasilja”, rekao je.

“Bili su obučeni kao ljekari, medicinske sestre pa čak i kao civili. Jedinicu je činilo izraelsko policijsko i vojno osoblje. Popeli su se na treći sprat bolnice i ubili tri mlada Palestinca.”

“Ne izgleda kao da je bilo pokušaja hapšenja. Ubijeni su dok su spavali”, dodao je Al Jazeerin dopisnik.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze izraelske snage svakodnevno izvode racije i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stotine ljudi ubijene su i uhapšene od Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno blizu 1.140 ljudi, a oko 250 ih je zarobljeno.

Otprilike 100 zarobljenika vraćeno je u Izrael, prema sporazumu o primirju prošlog novembra u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatočenika iz izraelskih zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada