Hamas razmatra plan o primirju u Gazi dok izraelski tvrdolinijaši prijete premijeru

Ismail Haniyeh, šef političkog ureda Hamasa, kaže da sporazum mora podrazumijevati okončanje nasilja i povlačenje Izraela iz Gaze.

Vodstvo Hamasa je navelo da plan mora osigurati 'potpuno povlačenje okupacijskih snaga iz Pojasa Gaze' (AFP)

Hamas je potvrdio da razmatra prijedlog o primirju u Gazi, dok tvrdokorni članovi izraelske vlade prijete raspadom koalicije u slučaju da im se dogovor ne svidi.

Šef političkog ureda palestinske grupe Ismail Haniyeh potvrdio je da razmatra prijedlog, koji je tokom vikenda sastavljen u Parizu, kako bi rat bio okončan i omogućena razmjena izraelskih i palestinskih zarobljenika.

Haniyeh je rekao da je grupa “otvorena za diskusiju o svim ozbiljnim i praktičnim idejama, pod uvjetom da one vode do potpunog prekida agresije”.

Hamas je također naveo da plan mora osigurati “potpuno povlačenje okupacijskih snaga iz Pojasa Gaze”.

Vodstvo grupe kaže da je pozvano u Kairo kako bi postiglo “integrisanu viziju” okvirnog sporazuma.

Također je izrazilo zahvalnost Kataru i Egiptu zbog posredovanja u dogovoru.

Katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani rekao je u ponedjeljak da je tokom sastanka sa obavještajnim dužnosnicima iz Egipta, Izraela i SAD-a postignut “značajan napredak” kada je riječ o potencijalnom dogovoru.

Strane su razgovarale o prijedlogu koji bi uključivao primirje u fazama. Uslijedilo bi oslobađanje žena i djece, dok bi humanitarna pomoć ulazila u opkoljeni Pojas Gaze.

Katarski premijer je istakao da Hamas ranije nije zahtijevao trajni prekid vatre kao preduvjet pregovora. Međutim, sugerirao je kako postoji nada da se njegov stav promijenio.

“Vjerujem da smo se pomjerili s tog mjesta na mjesto koje bi potencijalno moglo rezultirati trajnim prekidom vatre”, rekao je.

Palestinska grupa Islamski džihad rekla je da neće učestvovati ni u kakvom dogovoru o oslobađanju izraelskih talaca, ukoliko on ne osigurava potpuni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekao je generalni sekretar grupe Ziad al-Nakhala.

‘Razdor u vladi’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je negirao izvještaje o mogućem sporazumu o prekidu vatre kojim bi bio okončan rat u Gazi, ponavljajući svoj zavjet da će borbe trajati sve dok ne postignu “apsolutnu pobjedu”.

Isključio je oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika kao dio bilo kakvog dogovora za okončanje borbi i rekao da se vojska neće povući iz Gaze.

“Da razjasnimo… Nećemo povući vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista. Ništa od toga se neće dogoditi”, rekao je u obraćanju u naselju Eli na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je pod velikim pritiskom porodica talaca koje drži Hamas da postigne dogovor koji bi osigurao njihovo oslobađanje.

Međutim, u isto vrijeme ga tvrdokorni koalicijski partneri forsiraju da nastavi rat, a obećao je da će napad na Gazu trajati sve dok Hamas ne bude uništen.

Komentarišući najavljeni dogovor o primirju, krajnje desničarski izraelski ministar Itamar Ben-Gvir sugerirao je da bi dogovor s Hamasom rezultirao krahom vlade.

“Nesmotren dogovor jednako je krah vlade”, napisao je Ben-Gvir na društvenoj mreži X.

Ministar nacionalne sigurnosti poznat je po zapaljivim komentarima o konfliktu. Međutim, njegova stranka Jevrejska snaga (Otzma Yehudit) glavni je igrač izraelske vladajuće koalicije.

Eskalacija

Prijedlozi su proslijeđeni Hamasu, dok su borbe u Gazi intenzivirane.

Tokom noći je u teškim izraelskim napadima i urbanim borbama širom opkoljene enklave ubijeno još 128 osoba, saopćilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Također, izraelski “odred za ubistva” ubio je trojicu muškaraca koje je označio kao “teroriste” u tajnoj operaciji u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Svijet mora izvršiti pritisak na okupaciju da zaustavi ove masakre i ratne zločine, uključujući politiku mučenja, hapšenja i pogubljenja s kojom se suočavaju naši ljudi na Zapadnoj obali”, rekao je Haniyeh.

Usred porasta borbi, Izrael je iznio optužbe da je desetak uposlenika Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) sudjelovalo u napadu 7. oktoba, zbog čega su ključni donatori, uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačku, obustavili njeno finansiranje.

Haniyeh kaže da obustava finansiranja predstavlja “jasno kršenje” prošlosedmične presude Međunarodnog suda pravde, koji je pozvao na povećanje humanitarne pomoći Gazi.

“Zemlje koje smanjuju pomoć podržavaju izraelsku okupaciju”, istakao je šef Hamasa.

Izvor: Al Jazeera i agencije