Gotovo 100 migranata umrlo ili nestalo u Sredozemnom moru od početka godine

Direktorica Međunarodne organizacije za migracije ističe da je 2023. ‘najsmrtonosnija godina’ u pogledu neregularnih migracija nakon 2016.

Brod italijanske obalne straže sa migrantima spašenim na moru prolazi pored turističkog broda, na sicilijanskom ostrvu Lampeduza, Italija, 18. septembra 2023. (REUTERS/Yara Nardi)
Italija je odredišna zemlja na ruti ilegalnih migracija iz Afrike u Evropu (Reuters)

Amy Pope, generalna direktorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), izjavila je da je gotovo 100 migranata umrlo ili nestalo u centralnom i istočnom Mediteranu od početka 2024. godine.

Pope je prisustvovala međunarodnom samitu “Italija-Afrika: Most za zajednički rast” u Rimu.

“Ova konferencija je ključna prilika za razgovor o ujedinjenim i održivim mehanizmima za zaustavljanje gubitka više ljudskih života na opasnim rutama i zaštitu ljudi u pokretu”, rekla je Pope, osvrćući se na potrebu da se razgovara o rješenjima za zaštitu migranata.

Ističući da je “čak i jedan gubitak života zbog neregularnih migracija previše”, Pope je napomenula da najnoviji podaci o smrtima i nestancima ukazuju na važnost sveobuhvatnog pristupa koji uključuje sigurne i uređene rute.

‘Najsmrtonosnija godina’

Navela je da je gotovo 100 neregularnih migranata nestalo ili umrlo u centralnom i istočnom Mediteranu od početka 2024. godine te da je ta brojka više nego dvostruko veća nego u istom periodu 2023. godine.

Podvukla je da je 2023. “najsmrtonosnija godina” u pogledu neregularnih migracija nakon 2016. godine.

“Godišnji broj smrti i nestanaka neregularnih migranata u vodama Mediterana porastao je sa 2.048 u 2021. na 2.411 u 2022. Ovaj broj je dosegao 3.041 do kraja 2023.” rekla je Pope.

Italija je odredišna zemlja na ruti ilegalnih migracija iz Afrike u Evropu.

Izvor: Agencije