Francuski poljoprivrednici krenuli u blokadu Pariza

Vlasti Francuske kažu da je 15.000 policajaca angažovano da spriječi ulazak traktorista u Pariz i druge gradove.

Policija je dobila naređenje da ne interveniše i do sada nije bilo naznaka bilo kakvih nereda (EPA) (Reuters) (Reuters)

Francuski farmeri krenuli su u traktorsku blokadu ključnih prilaza glavnom gradu svoje zemlje, a ta akcija dobila je naziv “opsada Pariza”.

Poljoprivrednici tvrde da ih tište smanjeni prihodi, ekološki propisi, rastuća birokratija i uvozni proizvodi kao konkurencija.

Vlasti Francuske kažu da je 15.000 policajaca angažovano da spriječi ulazak traktorista u Pariz i druge gradove, prenosi Beta.

Hiljade farmera krenulo je blokirati glavne putne pravce prema Parizu, pošto su slični protesti održani u Njemačkoj, Belgiji i Holandiji.

“Ne možemo se jeftino baviti poljoprivredom. Moramo moći živjeti od onoga čime trgujemo”, rekao je jedan demonstrant u Parizu za BBC.

Iako su poljoprivredni sindikati protest nazvali “opsadom Pariza”, sekundarni putevi ka gradu ostali su otvoreni.

Poljoprivrednici kažu da im je cilj zaustaviti isporuku hrane do supermarketa – nešto što su ih zvaničnici upozorili da ne rade.

Najavljene nove mjere

Međutim, policija je, također, dobila naređenje da ne interveniše i do sada nije bilo naznaka bilo kakvih nereda.

Arnaud Rousseau, koji vodi najveći francuski sindikat poljoprivrednika, Nacionalnu federaciju sindikata poljoprivrednika (FNSEA), rekao je da je cilj natjerati vladu da brzo nađe rješenje za problem.

Također je rekao da će se protestne akcije nastaviti svuda po Francuskoj “sa veoma konkretnim ciljem da se objave vanredne mjere” – posebno u vezi sa cijenama hrane i reciprocitetom pravila.

Kao odgovor na blokade, glasnogovornica Francuske vlade Prisca Thevenot rekla je da će nove mjere biti objavljene u utorak, uz one koje su najavljene prošle sedmice.

Među tim ranije najavljenim mjerama su odustajanje od planiranog povećanja poreza na gorivo i dodatna podrška farmerima čije se životinje razbole.

Jelisejska palača je, također, najavila da će se francuski predsjednik Emmanuel Macron sastati s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u četvrtak u Briselu, kako bi razgovarali o poljoprivredi i podršci poljoprivrednicima širom EU-a.

Izvor: Agencije