FBI: Svaki deseti napad iz mržnje u SAD-u dešava se u školi

Podaci Biroa o kriminalu pokazuju da je broj prijavljenih krivičnih djela motiviranih predrasudama porastao sa približno 8.500 u 2018. na više od 13.300 u 2022.

Rat u Gazi doveo je do naglog porasta i antisemitskih i islamofobičnih incidenata širom SAD-a (Reuters - Ilustracija)

Jedan od deset zločina iz mržnje u Sjedinjenim Američkim Državama se dešava u obrazovnim ustanovama, od vrtića do koledža, najčešće mete su studenti crnci, a zatim jevrejske i LGBT žrtve, navodi se u izvještaju koji je objavio Federalni istražni biro (FBI), prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tokom posljednjih godina SAD bilježi značajan porast zločina iz mržnje koje je FBI definirao kao krivično djelo motivirano predrasudama prema rasi, etničkoj pripadnosti, vjeri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu ili polu.

Podaci Biroa o kriminalu pokazuju da je broj prijavljenih krivičnih djela motiviranih predrasudama porastao sa približno 8.500 u 2018. na više od 13.300 u 2022, što je rekordno visok nivo, prenosi Reuters.

Broj prijavljenih incidenata iz mržnje u školama porastao je u još većoj mjeri, gotovo se udvostručivši tokom petogodišnjeg perioda sa 700 u 2018. na 1.336 u 2022, što predstavlja deset posto svih zločina iz mržnje prijavljenih u državi.

Strah od odmazde

Gotovo dvije trećine prekršaja se dogodilo u ustanovama od vrtića do 12. razreda škole, navodi se u izvještaju Federalnog istražnog biroa.

Većina stručnjaka tvrdi kako se zločini iz mržnje obično nedovoljno računaju, jer se oslanjaju na subjektivne procjene organa za provođenje zakona o tome je li postojala diskriminatorna namjera. Osim toga, mnoge žrtve odlučuju da ne prijave svoja iskustva policiji iz straha od odmazde, kažu stručnjaci.

Rat u Gazi, koji je počeo u oktobru nakon što su pripadnici Hamasa upali u Izrael, doveo je do naglog porasta i antisemitskih i islamofobičnih incidenata širom SAD-a, ističu grupe za zaštitu ljudskih prava.

Najmanje 26.422 osobe su ubijene, a 65.087 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj mrtvih u Izraelu u napadima Hamasa 7. oktobra iznosi 1.139.

Izvor: Agencije