Nacrt zaključka: EU nastavlja pomagati Ukrajinu u ratu protiv Rusije

Čelnici država članica Unije sastat će se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu, glavna tema je revizija budžeta koji uključuje i pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Države članice EU-a trebale bi na vanrednom samitu u četvrtak potvrditi odlučnost da će nastaviti pomagati Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Evropskog vijeća (Reuters)

Države članice EU-a trebale bi na vanrednom samitu u četvrtak potvrditi odlučnost o nastavljanju pomaganja Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Evropskog vijeća.

“Evropsko vijeće podsjeća na svoje prijašnje zaključke i potvrđuje nepokolebljivu predanost nastavku pružanja snažne političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini i njenom narodu dok god bude trebalo”, kaže se u nacrtu zaključaka u koje je Hina imala uvid.

U nacrtu se, također, navodi odlučnost EU-a i država članica da osiguraju “pravovremenu, predvidivu i održivu vojnu podršku Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni instrument (EPF) i Misiju vojne pomoći EU-a kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica, u skladu s potrebama Ukrajine.”

Finansijska i novčana pomoć

U tekstu se spominje i dodatnih pet milijardi eura vojne pomoći Ukrajini putem Evropskog mirovnog instrumenta, ali je taj iznos još podložan promjenama.

U dokumentu se, također, ponavlja hitna potreba za ubrzanje isporuke municije i raketa. EU je obećao da će Ukrajini isporučiti milion komada topničke municije godišnje, ali je još daleko od tog cilja.

Čelnici država članica sastat će se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu, na kojem su glavne teme revizija sedmogodišnjeg budžeta, što uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, vojnu pomoć Ukrajini te stanje na Bliskom Istoku.

Vijest o novom paketu pomoći Ukrajini dolazi u vrijeme sve većih strahova da bi Zapad mogao smanjiti podršku Kijevu i ratu protiv Rusije, što bi Ukrajincima smanjilo šanse protiv daleko snažnijeg protivnika.

Izvor: Agencije