Bivši pakistanski premijer Khan osuđen na deset godina u slučaju odavanja državnih tajni

Khan i njegov zamjenik Shah Mahmood Qureshi osuđeni su otprilike sedam dana prije općih izbora 8. februara.

Bivši pakistanski premijer Imran Khan u zatvoru je od augusta prošle godine (AP)

Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Imrana Khana i njegovog bliskog saradnika, bivšeg ministra vanjskih poslova Shaha Mahmooda Qureshija, na deset godina zatvora u slučaju odavanja državnih tajni, što je druga presuda protiv Khana u posljednjih nekoliko mjeseci, donesena samo deset dana prije izbora.

Slučaj se odnosi na sumnju da je Khan podijelio sadržaj tajne diplomatske poruke koju je ambasador u Washingtonu poslao Vladi u Islamabadu.

Syed Zulfiqar Bukhari, glasnogovornik Khanove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), rekao je za Al Jazeeru da će PTI osporiti odluku suda.

Suđenje je održano na “nezakonit način”, rekao je.

“Našim advokatima nije bilo dopušteno zastupati Imrana Khana. Nije im bilo dopušteno ni unakrsno ispitivanje svjedoka. Ono što se odvijalo na sudu bila je samo prevara,” rekao je Bukhari.

‘Pakistanska i američka zavjera’

To je druga presuda protiv bivšeg premijera u posljednjih nekoliko mjeseci. Ranije je osuđen na tri godine u slučaju korupcije.

Khanu je izglasano nepovjerenje u parlamentu 2022, a zbog presuda nema mogućnost učestvovati na izborima.

Khan kaže da je slučaj diplomatske depeše dokaz zavjere Pakistanske vojske i Američke vlade da sruše njegovu vladu 2022. nakon što je posjetio Moskvu neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu.

Washington i Pakistanska vojska odbacuju optužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije