Američki službenici će štrajkovati glađu u znak solidarnosti s Gazom

‘Dan posta za Gazu’ organizovan je s ciljem da se skrene pažnja na humanitarnu krizu u Pojasu i osudi politika američkog predsjednika Joea Bidena prema Izraelu.

Rat u Gazi izazvao je javna neslaganja o američkoj politici prema izraelskom ratu (EPA)

Zaposlenici Američke vlade ove sedmice planiraju „Dan posta za Gazu“ u nastojanju da skrenu pažnju na humanitarnu krizu u Pojasu i osude politiku američkog predsjednika Joea Bidena prema Izraelu.

Kako piše britanski list The Guardian, predstavnici grupe „Feds United for Peace“, koju čini nekoliko desetaka vladinih zaposlenika, ogorčenih zbog dešavanja u Gazi, rekli su da će u četvrtak štrajkovati glađu.

Navodi se da će na posao doći odjeveni u crno, s kefijama ili drugim palestinskim simbolima.

Dan posta je odgovor na izraelsku upotrebu gladovanja kao ratnog oružja, s obzriom na to da se onemogućuje ulazak hrane u Pojas Gaze, u kojoj je prema izvještajima Ujedinjenih naroda više od dva miliona ljudi gladno.

Među onima koji će štrajkovati glađu su zaposlenici Ministarstava odbrane, nacionalne sigurnosti, javni službenici i drugi, navodi se.

‘Iskreni’ i ‘žustri’ interni razgovori

Grupa očekuje da se štrajku odazove stotinjak državnih službenika.

Njene akcije na meti su kritika Washingtona. Ranije ovog mjeseca izašli su na ulice, što je protumačeno kao „neposluh“.

U decembru je pred Bijelom kućom održano bdijenje za Gazu.

Guardian navodi da je imao uvid u interne mailove State Departmenta, u kojima stoji da su razgovori zaposlenika, koji su organizovani u toj instituciji o Gazi, bili „iskreni“ i „žustri“.

Rat u Gazi izazvao je javna neslaganja o američkoj politici prema izraelskom ratu, a zabilježeni su i otkazi zaposlenika koji nisu željeli biti dio te politike.

 

Izvor: Al Jazeera