Američki komandant: Rakete i dronovi Husa pogađaju cilj u 75 sekundi

Američke snage imaju između devet i petnaest sekundi da donesu odluku hoće li oboriti projektil ili dron kada ga Husi lansiraju, kaže Charles Bradford Cooper.

Pristaše Husa tokom protesta protiv nedavnih napada pod vodstvom SAD-a na ciljeve u Jemenu [Khaled Abdullah/Reuters]

Komandant Pete flote SAD-a Charles Bradford Cooper rekao je da projektili i dronovi Husa mogu pogoditi cilj u Crvenom moru u roku 75 sekundi nakon lansiranja, dok njegove snage imaju samo između devet i petnaest sekundi da donesu odluku hoće li oboriti projektil ili dron kada ga Husi lansiraju.

Cooper je u intervjuu za američki CBS kanal potvrdio da nikada niko ranije nije gađao komercijalne brodove ili brodove američke mornarice balističkim projektilima.

Cooper je optužio Iran da Husima u Jemenu pruža obavještajne podatke kako bi gađali američku vojsku, ali je Bijela kuća naglasila da SAD ne želi ulaziti u rat s Teheranom.

Američka Peta flota povezana je s mornaricom, a smještena je u teritorijalnim vodama nasuprot Bahreina.

Direktno pogođen američki brod

Od 12. januara američki i britanski ratni avioni počeli su napade na vojne položaje Husa u raznim krajevima Jemena kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru.

S druge strane, Husi potvrđuju da ti udari ne utječu na njihove vojne sposobnosti te da će nastaviti svoje napade koji su počeli sredinom novembra na izraelske brodove ili one koji su krenuli prema izraelskim lukama, sve do završetka izraelske agresije na opkoljenu Gazu kojoj se onemogućava čak i dostava humanitarne pomoći.

Tenzije u Crvenom moru su eskalirale otkako su Husi 9. januara direktno pogodili američki brod.

Izvor: Al Jazeera i agencije