U Turskoj počelo prvo veliko suđenje zbog urušavanja zgrada u potresu

Pred sud u Adiyamanu izašlo je 11 optuženika među kojima i vlasnik hotela, zbog “svjesnog nemara” tokom nadziranja izgradnje deseterospratnice koja se urušila u potresu odnijevši u smrt 72 ljudi.

U potresu je u Turskoj poginulo više od 50.000 ljudi, a u Siriji 6000 (Anadolija)

U Turskoj je počelo prvo veliko suđenje povezano s izgradnjom zgrada koje su se srušile u katastrofalnom potresu u februaru 2023. godine, u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a u ovom slučaju riječ je o hotelu Isias u Adiyamanu.

Prema turskim medijima, pred sud u Adiyamanu (jugoistok zemlje) izašlo je 11 optuženika među kojima i vlasnik hotela, a optuženi su za “svjesni nemar” tokom nadziranja izgradnje deseterospratnice koja se urušila u potresu odnijevši u smrt 72 ljudi, od kojih 42 adolescenta, kiparskih Turaka, koji su bili na sportskom takmičenju.

Po optužnici, najmanje jedan od spratova hotela bio je ilegalno dodan. Stručni izvještaj utvrdio je i jako lošu kvalitetu korištenog građevinskog materijala, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Optuženima prijeti i više od 20 godina zatvora.

Grad Adiyaman smješten je manje od 100 kilometara od epicentra potresa magnitude 7,8 stepeni koji se dogodio 6. februara 2023. Grad je u potresu razoren.

Više od 260 uhapšenih

U potresu je u Turskoj poginulo više od 50.000 ljudi, a u Siriji 6000.

Više od 260 ljudi koji su sudjelovali u izgradnji zgrada koje su se srušile u potresu uhapšeno je, a neki od njih pokušali su pobjeći iz Turske.

Graditelj zgrade od 12 spratova u Antakyi zvane Renesansna rezidencija, čijih je nekoliko stotina stanara poginulo pod ruševinama, uhapšen je na aerodromu u Istanbulu 10. februara, dok je pokušavao pobjeći u Crnu Goru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije pretrpio političku štetu zbog potresa i nekoliko mjeseci kasnije ponovo je izabran.

Erdogan je za velik broj žrtava u potresu okrivio građevinske poduzetnike koji su platili mjesnim inspektorima kako bi mogli koristiti jeftine materijale i ilegalno dodati spratove na zgrade.

Erdoganovi kritičari odgovaraju da je većina glavnih građevinskih kompanija u zemlji usko povezana s vladajućom strankom AKP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada