Turska će blokirati brodove minolovce namijenjene Ukrajini

Turska, članica NATO-a, obavijestila je saveznike da neće dopustiti brodovima da koriste moreuze Bosfor i Dardanele sve dok traje rat u Ukrajini.

Britanija je prošlog mjeseca saopćila da će donirati dva broda minolovca Kraljevske mornarice Ukrajini (EPA)

Turska je saopštila da neće dopustiti da dva broda minolovca koje je Britanija donirala Ukrajini plove njenim vodama na putu do Crnog mora jer bi time prekršila međunarodni pakt o ratnom prolazu moreuzima.

Britanija je prošlog mjeseca saopštila da će donirati dva broda minolovca Kraljevske mornarice Ukrajini kako bi pomogla u jačanju pomorskih operacija Ukrajine u ratu s Rusijom.

Turska, članica NATO-a, obavijestila je saveznike da neće dopustiti brodovima da koriste moreuze Bosfor i Dardanele sve dok traje rat u Ukrajini, saopćila je uprava za komunikacije predsjedništva.

“Naši saveznici propisno su obaviješteni da brodovima minolovcima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini neće biti dopušteno proći kroz turske moreuze do Crnog mora sve dok traje rat”, stoji u saopštenju objavljenom na platformi X.

Konvencija iz Montreuxa

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, Turska je pokrenula Konvenciju iz Montreuxa iz 1936, učinkovito blokirajući prolazak vojnih brodova zaraćenih strana.

Pakt izuzima brodove koji se vraćaju u matične baze, ali ni Rusija ni Ukrajina nisu izrazile namjeru da svoje ratne brodove provuku kroz turske moreuze do Crnog mora od početka rata.

Turska je upozorila i necrnomorske države da ne šalju ratne brodove kroz moreuze.

Prema Konvenciji iz Montreuxa ratni brodovi nezaraćenih strana mogu prolaziti kroz moreuze u vrijeme rata.

Konvencija također kaže da Ankara ima posljednju riječ o prolasku svih ratnih brodova, ako Turska smatra da je u opasnosti od uplitanja u rat. Turska je provela Konvenciju nepristrano i pedantno kako bi spriječila eskalaciju u Crnom moru, priopćilo je predsjedništvo.

Ankara održava dobre veze i s Kijevom i s Moskvom od početka rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada