Svjetski mediji: Ubistvo Al-Arourija je opasna eskalacija bliskoistočnog sukoba

Ciljanje Al-Arourija predstavlja opasnu eskalaciju tekućeg sukoba na Bliskom istoku, piše Politico, podsjećajući na prethodne izjave šefa Hezbollaha da će odgovoriti na svaku operaciju Izraela.

Razaranja izazvana izraelskim bombardiranjem četvrti Al-Rimal u sjeveroistočnoj Gazi (Al Jazeera)

Razvoj rata u Pojasu Gaze u fokusu je međunarodnih medija. Neki su se fokusirali na ubistvo Saleha Al-Arourija, zamjenika šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas) na jugu glavnog grada Libana, Bejruta.

List Politico je pisao da ciljanje Al-Arourija „predstavlja opasnu eskalaciju tekućeg sukoba na Bliskom istoku“, podsjećajući na prethodne izjave generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha, u kojima je obećao da će odgovoriti na svaku operaciju Izraela protiv bilo kojeg palestinskog zvaničnika u Libanu.

Bivši britanski ministar Peter Hain – u svom članku u listu The Guardian – rekao je da Izrael „neće moći uništiti Hamas čak i ako uništi cijelu Gazu“ te pozvao na neophodnost da se Hamas uključi u upravljanje Pojasom Gaze nakon završetka rata. U članku navodi da je Zapad saučesnik u tzv. katastrofalnom neuspjehu u Gazi. Upozorava na povećanje jaza između Zapada i Juga, što će rezultirati prevelikom cijenom.

Članak u Financial Timesu govori o razmjeri razaranja u Pojasu Gaze te postavlja pitanje sa kakvom će se realnošću suočiti stanovnici Pojasa nakon rata, rekavši da su „stanovnici Gaze navikli da na ruševinama grade novi život“.

Sve veći međunarodni pritisak

Wall Street Journal se fokusirao na unutrašnju podjelu u Izraelu, navodeći da je Izrael još uvijek podijeljen, iako je pokazao jedinstvo tokom rata.

Kineske novine Global Times o razvoju rata u Pojasu Gaze pišu da „povlačenje dijela izraelskih snaga upućuje na neophodnost Izraela da procijeni svoju strategiju u Gazi i razmotri svoje sposobnosti suočavanja sa opasnošću ukoliko situacija u Gazi izmakne kontroli“.  Također, neophodno je da „procijeni gubitke te ekonomske i vojne troškove za postizanje svog cilja – potpune kontrole nad Pojasom – i to u kontekstu sve većih pritisaka međunarodnog javnog mnijenja“.

Jučer, u utorak, pokret Hamas objavio je da je Al-Arouri ubijen usljed napada izraelskog drona na zgradu u kojoj se nalazi ured ovog pokreta u Bejrutu. U ovom napadu također su stradala dvojica komandanata Brigada al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada