Predsjednica Harvarda podnijela ostavku zbog svjedočenja o antisemitizmu

Claudine Gay našla se na meti kritika zbog svojih odgovora na pitanja o antisemitizmu na kampusu.

U julu 2023. Gay je postala prva Afroamerikanka predsjednica Harvarda u 387 godina (Reuters)

Predsjednica Univerziteta Harvard Claudine Gay podnijela je ostavku na to mjesto, nakon optužbi za plagiranje i kritika zbog svjedočenja na saslušanju u Kongresu gdje nije mogla nedvosmisleno da kaže da li pozivi u kampusu na genocid nad Jevrejima krše politiku ponašanja te ustanove.

Gay koja je bila prva Afroamerikanka na tom položaju je saopštila svoj odlazak samo nekoliko mjeseci nakon početka svog mandata u pismu upravi Harvarda, prenosi Beta.

Ona je u svom pismu rekla da je “zabrinjavajuće što postoje sumnje u moju posvećenost suočavanju sa mržnjom i poštovanju naučnog integriteta kao dvije temeljne vrijednosti koje su fundamentalne za to ko sam i zastrašujuće je da budem izložena ličnim napadima i prijetnjama izazvanim na rasnim osnovama”.

Ona je dodala da je “postalo jasno da je u najboljem interesu Harvarda da dam ostavku”.

Uprava Harvarda je saopštila da je vijest o njenoj ostavci primila “sa velikom tugom” i zahvalila se Gay na njenoj “dubokoj i nepokolebljivoj posvećenosti Harvardu i težnji za akademskom izuzetnosti.”

Veliki pritisak

Nakon saslušanja u Kongresu, Gay akademska karijera bila je pod velikom kritikom konzervativnih aktivista koji su otkrili nekoliko slučajeva navodnog plagiranja u njenoj doktorskoj disertaciji iz 1997. godine.

Upravni odbor Harvarda je u početku podržao Gay, rekavši da je provjera njenog naučnog rada pokazala samo “nekoliko slučajeva neadekvatnog citiranja”, ali bez dokaza o potpunom plagiranju.

Samo nekoliko dana kasnije uprava je objavila da je pronašla dva dodatna “primjera navodnog plagiranja”, nakon čega je odbor rekao da će ona ažurirati svoju disertaciju i napraviti nužne ispravke.

Gay je prošlog mjeseca bila na udaru kritike zbog svojih odgovora na niz pitanja njujorške predstavnice Elise Stefanik, koja je pitala da li bi “pozivanje na genocid nad Jevrejima” prekršilo kodeks ponašanja koledža.

Ona je, zajedno sa još trojicom predsjednika uglednih fakulteta u zemlji bila pozvana pred Predstavnički odbor za obrazovanje i radnu snagu koji predvode republikanci da odgovori na optužbe da univerziteti nisu uspjeli da zaštite jevrejske studente zbog sve većeg straha od antisemitizma širom svijeta koja je posljedica izraelskog rata u Gazi.

Gay je rekla da to zavisi od konteksta, dodajući da kada “govor pređe u ponašanje, to krši našu politiku”.

Pozivi na ostavku

Odgovor se suočio sa kritikama republikanskih i nekih demokratskih predstavnika, kao i Bijele kuće.

Više od 70 zastupnika, uključujući dva demokrata, pozvalo je na njenu ostavku, dok je nekoliko visokoprofiliranih bivših studenata Harvarda i donatora pozvalo na njen odlazak.

No, više od 700 članova fakulteta Harvarda potpisalo je pismo podrške Gay.

Kasnije se izvinila, rekavši studentskim novinama da je bila uhvaćena na prečac u žestokoj raspravi na saslušanju u Predstavničkom odboru i da nije pravilno osudila prijetnje nasiljem protiv jevrejskih studenata.

Prošle je sedmice rabin David Wolpe podnio ostavku iz odbora za antisemitizam koji je osnovala Gay.

Nju će zamijeniti Alan Garber, koji će na tom mjestu ostati privremeno sve dok se ne nađe zamjena, navodi se u saopštenju univerzitetskog odbora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada