Pozitivno naslijeđe Svjetskog prvenstva: Katar u 2023. posjetilo više od četiri miliona turista

Najveći broj turista u zemlju Zaljeva, koja je već petu godinu zaredom proglašena za najsigurniju na svijetu, stigao je iz susjedne Saudijske Arabije.

Katar su u 2023. godini posjetila četiri miliona turista, što je najveći broj posjeta u posljednjih pet godina (Ustupljeno Al Jazeeri)

Katar su u 2023. godini posjetila četiri miliona turista, što je najveći broj posjeta u posljednjih pet godina, potvrdio je Qatar Tourism (QT), vladino tijelo za upravljanje turizmom.

Najveći broj turista u zemlju Zaljeva, koja je već petu godinu zaredom proglašena za najsigurniju na svijetu, stigao je iz susjedne Saudijske Arabije (25,3 posto ukupnih dolazaka), a slijede Indija (10,4 posto), Njemačka (4,1 posto), Velika Britanija (3,9 posto) i Kuvajt (3,5 posto). Čak 85 posto posjetitelja stigao je zračnim putem, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Vlasti smatraju da je izniman turistički zamah rezultat pozitivnog naslijeđa Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, inače, prema FIFA-i, najboljeg u historiji.

Inače, nakon FIFA Svjetskog prvenstva Katar se nastoji pozicionirati kao vodeća globalna turistička destinacija (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ekonomska diversifikacija

Svakako, to je i rezultat stalnih napora i inicijativa te države za promicanje turističkog sektora, uključujući brojne svjetski atraktivne događaje u oblasti sporta (poput utrke za Veliku nagradu Katara), kulture, raznih značajnih konferencija itd.

“Katar nastavlja pokazivati svoju privlačnost kao globalna turistička destinacija sa svojom proširenom turističkom infrastrukturom, sigurnošću i autentičnim arapskim gostoprimstvom. Raznolika turistička ponuda Katara, uključujući 500 kilometara netaknute obale, muzeji svjetske klase, kulturna i druga moderna odredišta, kombiniraju se kako bi stvorili jedinstven doživljaj odmora koji se može prilagoditi putnicima iz regije i inozemstva“, kazao je Saad bin Ali Al Kharji, predsjedavajući Qatar Tourisma (QT), najavljujući aktivnosti koje će biti prilika za dodatni turistički rast Katara u budućnosti.

Inače, nakon FIFA Svjetskog prvenstva Katar se nastoji pozicionirati kao vodeća globalna turistička destinacija, nastavljajući tako korake u provedbi planova o svojoj ekonomskoj diverzifikaciji.

Jačanje katarskog turističkog sektora

U proteklom periodu Qatar Tourism je pokrenuo nekoliko uspješnih kampanja i inicijativa s ciljem jačanja katarskog turističkog sektora i podizanja globalne svijesti o proširenoj ugostiteljskoj ponudi, gdje je ta zaljevska zemlja predstavljana kao „spoj modernosti i kulturne autentičnosti“.

U međuvremenu i Doha je izabrana je za prijestolnicu arapskog turizma.

Nakon veoma uspješne organizacije FIFA Svjetskog prvenstva (SP) i vjerovatno najboljeg finala Mundijala ikada, Država Katar će od 12. januara do 10. februara 2024. godine po treći put biti domaćin i Azijskog kupa (AFC Asian Cup Qatar).

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada