Le Figaro: Produženje rata u Gazi samoubilačka je strategija za Izrael i Zapad

Ko može vjerovati da hiljade djece koje je bombardiranje izraelske vojske učinilo siročadima, kada odrastu neće krenuti u osvetu svojih očeva zatrpanih pod ruševinama?

Demonstrantica nosi transparent sa slikama Bidena, Netanyahua i Sunaka, optužujući ih da su ratni zločinci (Reuters)

Produženje izraelskog rata u Pojasu Gaze bez rješavanja palestinskog pitanja u doglednoj budućnosti predstavlja samoubilačku strategiju za Izrael, ali i za Zapad, koja će samo povećati popularnost Islamskog pokreta otpora Hamas među palestinskim stanovništvom posebno, ali i unutar islamskih zemalja općenito.

Tako je list Le Figaro otvorio kolumnu novinara Renauda Girarda, koju on počinje pitanjem: Ako je istina ono što izraelska vlada uporno tvrdi kako su stanovnici Pojasa Gaze taoci Hamasa, može li to biti opravdanje za sistematsko uništavanje infrastrukture i stambenih objekata na teritoriji koja ima površinu od 365 kvadratnih kilometara, koju nastanjuju dva miliona Palestinaca, a pod okupacijom je Izraela od 1967. godine?

Autor je istakao da je ljudska i materijalna šteta (22.000 mrtvih) u Gazi tolika, da je život palestinskog stanovništva, koje nema kuda, postao toliko opasan da se s pravom postavlja pitanje da li vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, svjesno ili ne, oslobađa svoju želju za osvetom nad stanovništvom zarobljenim unutar željezne ograde.

Kolektivna kazna

Politički posrnula izraelska vlada, koja je bila uvjerena u svoju superiornost, dozvolila je sebi da kolektivno kažnjava Palestince. A, kada je kolektivno kažnjavanje u svijetu nakon Drugog svjetskog rata bilo uspješno, pita se autor?

Ako se tri Netanyahuova cilja – uništenje Hamasa, demilitarizacija Pojasa Gaze i iskorjenjivanje “ekstremizma” među stanovnicima Pojasa Gaze – čine i legitimnim nakon napada Hamasa, pažljivim promišljanjem se lako dolazi do zaključka da je moguće postići samo drugi cilj, jer izraelska vojska je vojno sposobna da Pojas Gaze pretvori u brdo ruševina, čime ga je moguće demilitarizirati bar na neko vrijeme.

Što se Hamasa tiče, on je manifestacija ideologije kojoj se moć bombi ne može suprotstaviti, a “iskorjenjivanje ekstremizma” među stanovnicima Pojasa Gaze nije samo po sebi razumljivo – kako kaže pisac – jer, ko može vjerovati da hiljade djece koje je bombardiranje izraelske vojske učinilo siročadima, kada odrastu neće krenuti u osvetu svojih očeva zatrpanih pod ruševinama?

Renaud Girard zaključuje da ova cionistička invazija predstavlja samoubistvo za Izrael i Zapad koji ga podržava, jer istinska sigurnost proizlazi iz dobrosusjedskih odnosa države sa svim njenim susjedima. Što se tiče strategije prisilnog protjerivanja stanovništva koje vijekovima živi u Palestini, nikada neće biti prihvaćena, a idealan je recept za vječiti rat.

Produženje rata smatra se samoubilačkim i za Zapad, jer ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na srebrenom tanjiru nudi dvostruki poklon o kojem nije ni sanjao, što dokazuje dvostrukost aršina u zapadnim moralnim pridikama, kojima mobilizira “jug” nasuprot “osovine tiranije” koju čini Rusija, Iran i Kina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada