Ko su zvaničnici Hamasa ubijeni u Bejrutu?

Osim vođe Saleha al-Arourija, drugi značajni članovi Hamasa ubijeni su u eksploziji u utorak.

Prema libanskim državnim medijima, u napadu na ured Hamasa u uporištu Hezbollaha Dahiyebu, južnom predgrađu Beiruta, ubijeno je sedam ljudi (AP)

Drugi značajni dužnosnici Hamasa poginuli su u utorak u napadu dronom u kojem je ubijen viši vođa Saleh al-Arouri, čime je nanijeta šteta vojnim sposobnostima oružane grupe u Libanu tokom izraelskog rata protiv Gaze.

Prema libanskim državnim medijima, u napadu na ured Hamasa u uporištu Hezbollaha, Dahiyebu, južnom predgrađu Bejruta, ubijeno je sedam ljudi. Hamas je ubistvo al-Arourija na svom službenom TV kanalu opisao kao “kukavički atentat” od strane Izraela.

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Mark Regev izjavio je za američki kanal MSNBC da Izrael nije preuzeo odgovornost za napad i dodao: “Ko god da je to učinio, mora biti jasno da to nije bio napad na libansku državu.”

Evo što znamo o al-Arouriju i šest drugih dužnosnika Hamasa ubijenih u napadu dronom u glavnom gradu Libana.

Saleh al-Arouri

Al-Arouri, 57, bio je zamjenik šefa političkog ureda Hamasa. Također je bio jedan od osnivača Hamasovog oružanog krila, brigada Qassam.

Nakon 15 godina provedenih u izraelskom zatvoru, al-Arouri je pušten 2007. i živio je u egzilu u Libanu. Bio je glasnogovornik Hamasa i jedan od pregovarača sporazuma prema kojem je 1.027 palestinskih i stranih zatvorenika razmijenjeno za jednog izraelskog vojnika, Gilada Shalita, 2011. godine.

Početkom decembra, al-Arouri je bio dužnosnik Hamasa koji je za Al Jazeeru rekao da se razmjena zarobljenika, prema kojoj bi više zarobljenika bilo pušteno iz Gaze, neće održati bez prekida vatre.

Izraelske snage su 31. oktobra uništile al-Arourijevu kuću u Arouri u blizini Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali. Izrael ga je okrivio za napade na Izraelce u tom području. Dobio je više prijetnji smrću iz Izraela prije izbijanja rata 7. oktobra.

Sjedinjene Američke Države proglasile su al-Arourija “globalnim teroristom” 2015. i izdale nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegove identifikacije ili lociranja.

Azzam al-Aqra

Al-Aqra, 54, bio je vodeći zapovjednik vojnih operacija brigada Qassam izvan Gaze. Kao mladić bio je dva puta hapšen na kraće vrijeme. Godine 1992, kada je al-Arouri bio zatvoren u Izraelu, protjeran je u Marj al-Zuhur u Libanu zajedno s 415 drugih članova Hamasa i drugih palestinskih naoružanih grupa.

Godine 2022, izraelski su mediji naveli da je planirao prodrijeti u izraelske komunikacijske mreže.

Nastanio se u Libanu, tamo se oženio i bio ključni član tamošnje grupe. Bio je poznat i kao Ebu Abdullah.

Samir Fendi

Samir Fendi bio je viši vođa brigada Qassam i njihov vrhovni zapovjednik u južnom Libanu. Bio je poznat i kao Ebu Amer.

U julu je izraelski televizijski kanal izvijestio da je Shin Bet, izraelska domaća obavještajna agencija, njega i al-Arourija uvrstila na popis meta za atentat.

Također ubijeni

U napadu drona također su ubijena četiri druga člana Hamasa: Mahmoud Zaki Shaheen, Mohammed al-Rayes, Mohammed Bashasha i Ahmed Hamoud.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada