Japanske vlasti pokušavaju utvrditi uzrok nesreće na aerodromu Haneda

Izvještaji sugeriraju da jedan od aviona možda nije imao dopuštenje da bude na pisti.

Dužnosnici istražuju spaljeni avion japanske obalne straže nakon sudara s avionom Airbus A350 Japan Airlinesa (JAL) u Tokiju (Reuters)

Dan nakon smrtonosnog sudara japanskog putničkog aviona i aviona obalne straže na tokijskom aerodromu Haneda vlasti su u srijedu započele istragu te nesreće.

Japanski odbor za sigurnost saobraćaja (JTSB), vladina agencija odgovorna za teške nesreće koje uključuju letjelice, brodove i vozove, započela je istraživati izgorjele olupine, prenosi u srijedu japanska novinska agencija Kyodo.

Avion Japan Airlinesa u utorak se pri slijetanju sudario s avionom obalne straže te su se oba zapalila.

Svih 379 putnika putničkog Airbusa A350 uspjelo je pobjeći iz zapaljenog aviona bez većih povreda, no petero putnika Bombardiera DHC8-300 je poginulo, a spasio se samo kapetan, ali s teškim povredama. Požar na Airbusu ugašen je tek osam sati nakon sudara.

Razorni zemljotresi

Manji avion prenosio je pomoć preživjelima niza razornih zemljotresa koji su prvi dan godine pogodili Japan, od kojih je najjači bio magnitude 7,6. Poginulo je 62 ljudi.

Japanski premijer Fumio Kishida u srijedu je smirivao zabrinutost da bi ova nesreća mogla usporiti isporuku pomoći pogođenom zapadu zemlje.

Japan Airlines (JAL) saopćio je kako će „u potpunosti sarađivati u istrazi tog nesretnog događaja”.

Kompanija Airbus također će pružiti tehničku pomoć vlastima u istrazi. Avion A350-900 bio je star samo dvije godine, prenose Hina i dpa.

JAL je otkazao više od 40 letova s Hanede u srijedu, a desetke letova na tom aerodromu otkazala je i aviokompanija All Nippon Airways.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada