Izraelski mediji: 1.600 vojnika pati od simptoma šoka

Oko 250 izraelskih vojnika nije bilo u stanju nastaviti služiti u vojsci zbog šoka koji su doživjeli na ratištu.

Šok usljed rata uključuje simptome kao što su anksioznost, depresija, poremećaji spavanja i nesanica (Reuters)
Šok usljed rata uključuje simptome kao što su anksioznost, depresija, poremećaji spavanja i nesanica (Reuters)

Izraelski podaci su otkrili da su se simptomi šoka usljed rata pojavili kod najmanje 1.600 vojnika od početka kopnene invazije na Gazu 27. oktobra prošle godine, a 250 njih je zbog toga otpušteno iz službe.

Izraelski web sajt Walla objavio je: “Simptomi šoka usljed rata pojavili su se kod najmanje 1.600 izraelskih vojnika od početka kopnene ofanzive na Pojas Gaze prije otprilike dva mjeseca.”

“Prema podacima, 76 posto vojnika se vratilo u borbu nakon početnog tretmana, posebno vojnika sa terena ili službenika za mentalno zdravlje koji su se pridružili jedinicama i stalno prisutni u blizini borbenih područja”.

Prema istom mediju, “simptomi šoka mogu se pojaviti tokom ili nakon aktivnosti, a vojnik koji pati od toga može osjetiti, između ostalog, ubrzan puls, pojačano znojenje, nagli porast krvnog pritiska, nekontrolisano drhtanje tijela, zbunjenost i nemogućnost fokusiranja”.

“Ratne traume sa sobom, također, nose i dugoročne psihičke posljedice, kao što su anksioznost, depresija, poremećaji spavanja, nesanica, iznenadni napadi bijesa i slab emocionalni kapacitet.”

Na web stranici je još navedeno: “Postoji početni tretman za borbenu traumu koji vraća vojniku funkcije i oslobađa ga osjećaja bespomoćnosti koji može dovesti do pogoršanja simptoma. Ako se nastavi duže od četiri sedmice, stanje vojnika može preći u teški posttraumatski stresni poremećaj, koji zahtijeva dublju terapijsku intervenciju.”

U tekstu se dalje navodi: “Zaista, prema podacima koje je ova stranica dobila, oko 250 vojnika je otpušteno iz službe zbog hroničnih simptoma šoka usljed rata.”

Dodatni tretman

Na web sajtu Walla se navodi da “podaci pokazuju da je tokom rata u rehabilitacijski centar u izraelskoj vojsci stiglo između 900 i 1.000 vojnika. Njihovo psihičko stanje se nije poboljšalo na terenu, te im je bilo potrebno dodatno liječenje.”

Pored njih, tu su i “vojnici koji pate od simptoma koji nisu rezultat samih borbi (u Gazi), već masakra koji se dogodio u bazama izraelske vojske 7. oktobra prošle godine”, u napadu poplava Al-Aksa koji je pokrenuo Islamski pokret otpora Hamas na vojne baze u okolini Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada