Izrael otkriva razloge za povlačenje pet brigada iz Gaze

Izraelski mediji objavili su da se povlačenje iz sjevernih područja nastavlja, te da će narednih dana biti demobilizirano još izraelskih snaga.

Okupatorski vojnici tokom operacija u Pojasu Gaze u ponedjeljak (AFP)

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je za magazin Newsweek da bi djelomično povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze značajno smanjilo ekonomsko opterećenje, te kako je cilj ovakvog poteza osigurati efikasno planiranje i borbenu spremnost za nastavak operacija tokom 2024. godine.

Izraelski mediji objavili su da se povlačenje iz sjevernih područja nastavlja, da je došlo do smanjenja intenziteta borbi, te da će narednih dana biti demobilizirano još snaga.

Mediji su dodali da 98. divizija vodi sedam brigada na borbenim linijama u Khan Yunisu s ciljem da se lociraju zarobljenici, likvidira rukovodstvo Islamskog pokreta otpora Hamas i uništi vojna infrastruktura.

‘Sljedeća faza’

Također je navedeno da se promjene u prirodi borbi dešavaju iako premijer Benjamin Netanyahu odbija govoriti o tome šta će biti nakon završetka sukoba iz, kako je naveo, “političkih razloga”.

Mediji također navode da vojska planira preći na sljedeću, precizniju fazu, koja se zasniva na povlačenju vojnih snaga iz unutrašnjosti Pojasa Gaze i planovima da vojne snage u narednom periodu polaze s izraelskih teritorija prema ciljevima, a ne iz unutrašnjosti Pojasa Gaze, kako ne bi postali meta naoružanih ćelija, navode mediji.

Radio izraelske vojske saopćio je u nedjelju da je vojska odlučila demobilizirati pet brigada iz Gaze, uključujući 551. i 14. rezervnu brigadu, kao i tri brigade zadužene  za obuku vojnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada