Borrell: Rusija će odgovarati za ratne zločine u Ukrajini

Rusija je novu godinu započela ispaljivanjem više od stotinu projektila na Ukrajinu, gađajući civile i civilnu infrastrukturu, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Rusija je u utorak izvršila masovni zračni napad na Kijev i Harkov (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da će Rusija, koja pribjegava masovnom granatiranju civilnog stanovništva i civilne infrastrukture Ukrajine, biti odgovorna za ove ratne zločine.

“Rusija je novu godinu započela ispaljivanjem više od stotinu projektila i dronova na Kijev, Harkov i druge gradove, gađajući civile, uništavajući stambene četvrti i infrastrukturu. Rusija će biti pozvana na odgovornost za svoje ratne zločine”, napisao je Borrell na platformi X (Twitter).

On je dodao da će Evropska unija biti uz Ukrajinu, prenosi Tanjug.

Rusija je u utorak izvršila masovni zračni napad na Kijev i Harkov. U ruskom napadu pet osoba je poginulo, 130 je povrijeđeno, a oštećeno je više od 250 civilnih objekata.

‘Širenje terora’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je strane partnere da osiguraju Ukrajini dodatne sisteme protuzračne odbrane kako bi spriječili “širenje ruskog terora u Evropi”.

“Više sistema protuzračne odbrane, više raketa za PZO – to je ono što direktno spašava živote. A našom zaštitom neba upravo ovdje, u Ukrajini, moramo dokazati da su demokratije sposobne zaštititi život od bilo kojeg oblika terora”, rekao je Zelenski.

“Ako se to sada ne uradi u Ukrajini, onda će, nažalost, ruski teror nastaviti da se širi po Evropi i svijetu”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, osjećaj nekažnjivosti ruske elite, koji se formirao tokom decenija njihove neograničene moći, već je doveo do mnogih stradanja i smrti.

Izvor: Agencije