Ukrajinska vojska: Rusija gomila trupe na frontu

Ukrajinska vojska pokušava zadržati svoje položaje u trenucima dok joj ponestaje municije, a američka pomoć se smanjuje.

Nedavni nalet ruskih ofanziva došao je nakon što je Ukrajina upozorila da se suočava s kritičnom nestašicom municije, a rat se bliži svojoj dvogodišnjici (Reuters)

Ukrajinske vlasti upozorile su da Rusija provodi ofanzivne operacije duž većeg dijela ratne linije, pri čemu ukrajinska vojska pokušava zadržati svoje položaje u trenucima dok joj ponestaje municije, a američka pomoć se smanjuje.

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorije gdje se dodiruju regije Harkov i Lugansk, prenosi Hina.

Ukrajina je prošle sedmice objavila da je povukla svoje snage iz sela Krokmalne u Harkovu kako bi zauzela povoljnije odbrambene položaje na uzvišenju, dok izvještaji pokazuju da su ruske snage nastavile vršiti pritisak na to područje, navodi CNN.

Glavni štab Ukrajinske vojske rekao je da su se ukrajinske snage suočile s 13 napada u blizini Krokmalnea te Tabaiivke sjeverozapadno od njega i u Stelmakivki na jugu.

“Neprijatelj se fokusira na veliki broj artiljerijskih napada i pokušava napredovati”, rekao je glasnogovornik Komande kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krokmalnea.

Linije fronta, koncentrisane u istočnoj i južnoj Ukrajini, bile su uglavnom statične već mjesecima, nakon što je ukrajinska kontraofanziva prošlog ljeta u velikoj mjeri odbijena od snažno utvrđene ruske odbrane.

Ali nedavni nalet ruskih ofanziva došao je nakon što je Ukrajina upozorila da se suočava s kritičnom nestašicom municije, a rat se bliži svojoj dvogodišnjici.

Pritisak na Bahmut

“Ukrajinske snage, također, izvještavaju da se suočavaju s povećanim pritiskom dalje jugoistočno u oblasti oko Bahmuta, koja je bila glavni fokus ruske zimske ofanzive prije godinu dana. Napori Rusije koncentrisani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Kliščivka i Andriivka”, rekao je komandant Oles Maliarevič iz 92. posebne brigade.

“Neprijatelj gomila snage… Napadaju svaki dan”, rekao je Maliarevič za ukrajinsku televiziju.

Maliarevič je istaknuo ogromnu prijetnju koju sada predstavljaju bespilotne letjelice, koje su imale sve značajniji utjecaj na frontu tokom prošle godine. Rekao je da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući dronove opremljene za noćno osmatranje.

Kliščivka i Andriivka predstavljaju najistočnije rubove skromnih teritorijalnih dobitaka Ukrajine oko Bahmuta, teritorije vraćene u septembru prošle godine u okviru ukrajinske protuofanzive.

Ukrajinsko napredovanje ljetos je bilo vrlo slabo. U onome za što se nadalo da će biti prvi ključni korak u probijanju ruskog kopnenog koridora do Krima, njene snage pokušale su se probiti južno od grada Orikiva prema Tokmaku, ali su stigle samo do Robotina, nešto više od 20 kilometara na jug.

Oleksandr Štupun, glasnogovornik Ukrajinske vojske odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporižje, rekao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorije koje je Ukrajina povratila.

“Sve u svemu, agresor je vrlo aktivan, povećali su broj napadačkih i desantnih operacija. Već drugi dan zaredom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima”, rekao je Oleksandr Štupun.

Izvor: Agencije