Stručnjaci i analitičari: Zašto SAD neće zapaliti rat u regiji kao odgovor na ubistvo vojnika

Američka vojska objavila je da su tri njena pripadnika ubijena, a drugi povrijeđeni u napadu dronom na bazu u Jordanu, dok je Aman negirao da se napad dogodio na njegovoj teritoriji.

Od početka rata u Gazi gađane su sve američke baze u Iraku i Siriji (Reuters - Ilustracija)

Stručnjaci i posmatrači smatraju da bi napad koji je doveo do pogibije trojice američkih vojnika bio “iznenađujući” da se dogodio u Jordanu, kako kaže američka strana. Očekuju da američki odgovor neće biti “snažan” zbog više razloga, prije svega nespremnosti da rat preraste u regionalni.

U nedjelju je Američka vojska objavila da su tri njena pripadnika ubijena, a drugi povrijeđeni u napadu dronom na bazu u Jordanu, dok je Aman negirao da se napad dogodio na njegovoj teritoriji.

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, opisao je napad kao “operaciju iznenađenja” ako se, zaista, dogodio unutar Jordana, a da “nije iznenađujući” ako se dogodio unutar baze Al-Tanf u Siriji, gdje se nalaze američke snage, britanske snage i ostaci Slobodne armije.

Rekao je da je Al-Tanf i ranije bio meta, prije ili nakon početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, ističući da se on nije dogodio unutar Jordana.

Ukazao je na oprečne izvještaje o napadu koji je bio usmjeren na Amerikance, povezujući to s geografijom i objasnivši da se Al-Tanf nalazi na trouglu jordansko-sirijsko-iračke granice.

Prema saopćenju Bijele kuće, napad se dogodio “dronom na američku bazu u sjeveroistočnom Jordanu”, što bi značilo područje Rukban nasuprot Al-Tanfa, prema onome kako je objasnio Al-Duwairi, koji je podsjetio na američko prisustvo u Jordanu, kao i u većini arapskih zemalja (ukupno 63 američke baze). Postoji zajednički odbrambeni sporazum između Amana i Washingtona, čiji detalji nisu otkriveni.

‘Značajan zaokret’

Kada je riječ o značaju napada unutar Jordana – kako tvrde Amerikanci – vojni stručnjak je to opisao kao “značajan zaokret”, ali je naglasio da Jordan već duže vrijeme govori o opasnosti koja dolazi sa sjevera i istoka posredstvom terorističkih grupa i trgovinom oružjem i drogom.

Prema riječima starijeg istraživača Al Jazeerinog Centra za studije Liqae Makkija, današnji napad na Amerikance nije prvi te vrste i do sada ih je bilo 150 ili više. Praktično, od početka rata u Gazi, gađane su sve američke baze u Iraku i Siriji.

Prema mišljenju Makkija, ovaj napad pokazuje da Sjedinjene Američke Države “nisu poduzele dovoljne mjere opreza te da nisu marile za mogućnost sličnih napada, zbog čega danas imaju ovoliki broj mrtvih i ranjenih među svojim vojnicima”.

Iako je vjerovatno da je napad bio usmjeren na bazu Al-Tanf, Makki je istakao da su iračke frakcije – ali ne sve – u saopćenju najavile da će nastaviti napadati Amerikance, uprkos početku razgovora o Američkom prisustvu u Iraku.

List Washington Post citirao je zvaničnika Islamskog otpora u Iraku, koji je preuzeo odgovornost za napad, dodajući da će, ako Sjedinjene Američke Države nastave podržavati Izrael, doći će do eskalacije.

Američki odgovor

Kada je riječ o prirodi američkog odgovora na napad, viši istraživač Al Jazeerinog Centra za studije potvrdio je da Sjedinjene Američke Države ne žele izbijanje sveobuhvatnog rata u regiji te sugerirao da će se zadovoljiti uzvratnim udarima na Iran ili njegove posrednike u regiji.

Matthew Kroenig, viši istraživač u Atlantskom vijeću i bivši savjetnik Američkog ministarstva odbrane, složio se sa stavom Makkija koji smatra da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne želi biti uvučena u regionalni rat, očekujući da će ona pribjeći identifikaciji grupe koja je direktno odgovorna za napad i ciljanom odgovoru toj vojnoj grupi.

Kritizirao je, kako je rekao, opreznost Bidenove administracije jer takva “ohrabruje Iran na daljnju eskalaciju”.

Izvor: Al Jazeera