Sjeverna Koreja testirala krstareće rakete lansirane s podmornice

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nazvao je nuklearno naoružavanje svoje mornarice hitnim nacionalnim planom.

Vlada Kim Jong-una ojačala je saradnju s Rusijom i odustala od svog decenijama dugog cilja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadgledao je u nedjelju testiranje krstareće rakete lansirane s podmornice, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, u jeku pooštravanja odnosa prema Sjedinjenim Američkim Državama i američkim saveznicima.

Projektil je bio Pulhwasal-3-31, za koji je Sjeverna Koreja rekla da ga razvija i testira, objavila je novinska agencija KCNA, a prenosi Hina.

Kim je, kako je objavila KCNA, pregledao izgradnju podmornice na nuklearni pogon, nazivajući nuklearno naoružavanje svoje mornarice hitnim nacionalnim planom.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila u more sa svoje istočne obale u nedjelju ujutro, bez navođenja detalja.

Pooštravanje odnosa

Sjeverna Koreja pooštrava odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama i američkim saveznicima, ali dužnosnici u Washingtonu i Seulu kažu da nisu uočili znakove da Pjongjang namjerava poduzeti neposrednu vojnu akciju.

Vlada Kim Jong-una vjerovatno će nastaviti ili čak pojačati provokativne korake, kažu dužnosnici i analitičari, nakon što je napravila korake u razvoju balističkih projektila, ojačala saradnju s Rusijom i odustala od svog decenijama dugog cilja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja u septembru 2021. godine izvela je prvi test krstarećeg projektila kojim može izvesti nuklearni napad.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada