Rusi van zemlje mogu glasati na predsjedničkim izborima

To uključuje i Ruse u zemljama koje Kremlj smatra “neprijateljskim državama”.

Očekuje se da će Vladimir Putin pobijediti na izborima koji bi se trebali održati sredinom marta uvjerljivom većinom, usred sve većih optužbi za korupciju, izborne prevare i zastrašivanje suparničkih kandidata (EPA)

Rusi koji žive u inostranstvu moći će glasati na predstojećim predsjedničkim izborima, objavila je Rusija.

To uključuje i Ruse u zemljama koje Kremlj smatra “neprijateljskim državama”, prema glasnogovornici ministarstva vanjskih poslova Mariji Zaharovoj, javlja Sky News, a prenosi Fena.

Neke zemlje su uvele sankcije Rusiji ili su isporučile oružje Ukrajini za borbu protiv moskovskih trupa, čime su stekle status ”neprijateljskih zemalja” Kremlja.

Zaharova je rekla da će biti biračka mjesta u svim zemljama u kojima Rusija ima diplomatske misije.

Za Putina će se moći glasati i u SAD-u

Za predsjedničke izbore u martu, Rusija će otvoriti biračka mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama u tri svoja diplomatska ili konzularna predstavništva. To je objavljeno u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižoj razini od hladnog rata zbog sukoba u Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Očekuje se da će Vladimir Putin pobijediti na izborima koji bi se trebali održati sredinom marta uvjerljivom većinom, usred sve većih optužbi za korupciju, izborne prevare i zastrašivanje suparničkih kandidata.

U pokušaju da ublaži optužbe, Zaharova je rekla da će Rusija pozvati strane promatrače izbora iz Zajednice nezavisnih država (zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza) i iz Šangajske organizacije za saradnju (koja uključuje Kinu, Indiju, Pakistan i Iran).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada